ממשל תאגידי והתנהלות עסקית אתית

מחויבים להתנהלות עסקית אתית

תפיסה

תנובה בחרה חמישה ערכים מרכזיים, שהיא רואה בהם עמודי התווך של פעילותה, ביניהם: יושרה ומצוינות – והיא מקפידה כי ערכים אלו ינחו את פעילותה היום-יומית. מחויבות זו באה לידי ביטוי בקוד האתי של תנובה, בתרבות הארגונית, בהכשרות לעובדים, בהתנהלות עם ספקים ועם כלל מחזיקי העניין שלה.

 

מחויבות

תנובה, כחברה מובילה בישראל, אחראית, אכפתית ומוסרית, רואה עצמה מחויבת להתנהלות עסקית אתית.

 

יעדים

  • 100% הטמעה של הקוד האתי בקרב כלל מחזיקי העניין של תנובה עד 2035
  • 100% מעובדי.ות קבוצת תנובה, יקחו חלק בהדרכה שנתית על הקוד האתי והנהלים התומכים – עד סוף 2024
  • 50% מהספקים המהותיים של קבוצת תנובה יכירו את הקוד האתי של הקבוצה – עד 2025
  • פרסום מסמכי מדיניות בכל הנושאים המהותיים – עד 2025

מהלכים מרכזיים

הנהלת קבוצת תנובה

לתנובה תשעה חברי הנהלה מהן שתי נשים (22%). כל החברים מעורבים ומקדמים את אסטרטגיית ה-ESG. ההנהלה מנחה ומכוונת את עובדי ומנהלי החברה לפעול ליישומם, בהתאם למבנה הממשל התאגידי שהוגדר.

מנגישים את הקוד האתי לעובדים ולמחזיקי העניין

לתנובה יש קוד אתי עסקי המנחה את הקבוצה בהתנהלות מול כל מחזיקי העניין שלה, ולכל אחד מהם מוקדש פרק ייעודי. הקוד האתי חל על כל עובדי תנובה (למעט אחזקות נוספות).
אנחנו מחויבים לנהוג באחריות ובשקיפות מול מחזיקי העניין שלנו, תוך שמירה על אמות מידה מחמירות, כפי שהן באות לידי ביטוי בקוד האתי. אנחנו מעודדים את כל מי שאנחנו מתקשרים אתו לאמץ את אמות המידה שלנו, במטרה לשפר את הסביבה העסקית, בכל מקום שבו אנחנו פועלים.
בנוסף, תנובה מתחייבת שהקוד האתי יהיה נגיש לכל עובדיה ומחזיקי העניין שלה ושהערכים שהוא משקף יוטמעו בקרבם. נמשיך לבחון את המדיניות, האסטרטגיה והיעדים שאנו מציבים לעצמנו כדי לוודא שהם אכן משקפים את העקרונות והערכים שבקוד האתי שלנו. במקביל, אנחנו מרעננים מעת לעת את הקוד האתי, ודואגים שיישאר רלוונטי.
כל עובדינו מחויבים להכיר את הקוד האתי, להבין אותו, וליישם אותו במסגרת תפקידם ופעילותם בתנובה. לשם כך, הקוד מפורסם לעובדים בארבע שפות, וכלל עובדי תנובה מוזמנים להשתתף בהכשרות ריענון שנתיות בתחום. ההכשרות מתקיימות, בין היתר, באמצעות לומדות חווייתיות ומשחקים דיגיטליים שמונגשים לעובדים. בשנת 2021, השקנו לומדה ייעודית חדשה המותאמת לתפעול במכשירים סלולאריים וניידים. במפגשים הפרונטליים נערכות סימולציות לאירועי אתיקה ומתקיימים דיונים עליהם.
להבטחת הטמעה של הקוד האתי, אנחנו בוחנים את שיעור העובדים שעברו הדרכה ומבחן בלומדות, או בכלים אחרים של החברה.

במהלך 2023 התקיימו הכשרות בכל הארגון להטמעת סביבת עבודה מכבדת. התכנית מתבטאת בהדרכות פרונטליות לכלל עובדי הקבוצה ותתמקד בהיבטי מניעת הטרדה מינית והתעמרות לצד הגברת מודעות לקוד האתי בכללותו.

הקו החם

מחזיקי העניין של תנובה יכולים לפנות להנהלה בשאלות ותלונות באמצעות מנגנון המאפשר שמירה על אנונימיות. פניות אלו מתקבלות במוקד פניות עובדים ומטופלות ברגישות ובמהירות לטובת הבטחת מענה מידי, ככל שניתן. אנחנו מבצעים ניטור ומנהלים את הפניות, מיישמים המלצות ומפיקים לקחים.
מרבית המקרים שנמצאו מוצדקים הסתיימו בשימועים ובפיטורים.

מניעת שוחד ושחיתות

תנובה מבססת את ניהול עסקיה בכל מקום בעולם על איכות ועל יושרה. איננו מעורבים, לא ישירות ולא בעקיפין, בשום מעשה שיש בו משום מתן שוחד ובשום פעילות הכרוכה בשחיתות מכל סוג שהוא. הדבר נכון כמובן גם למדינות שבהן אין חקיקה נגד פעילות מסוג זה.
תנובה מיישמת נהלי עבודה כדי להבטיח התנהלות אתית ולמנוע שוחד ושחיתות. הנהלים כוללים התייחסות לקבלת ומסירת מתנות וטובות הנאה, אירוח והוצאות, תרומות וחסויות, בדיקות רקע לספקים ושותפים עסקיים ועוד. אנחנו מזמינים את כלל מחזיקי העניין שלנו לספק לנו משוב על פעילותנו בתחום, כדי להשתפר.

הגנת מידע ופרטיות

תנובה רואה חשיבות רבה בהגנה על מידע המצוי בידיה במסגרת פעילותה העסקית השוטפת, וכן בשמירה על פרטיות נתוני העובדים והלקוחות.
אנחנו עורכים סקרי בטיחות מידע וסיכוני סייבר תקופתיים, ופועלים ליישום מידי של ההמלצות העולות מהם. כל זאת בהתאם למדיניות ולנהלים ברורים לשמירה על הגנת הפרטיות, לאופן הטיפול בכשלים ולהדרכת כל הגורמים המעורבים על שמירת המידע. אנחנו מזמינים את כלל מחזיקי העניין שלנו לספק לנו משוב על פעילותנו בתחום לטובת שיפור מתמיד.

מניעת ניגוד עניינים

קבוצת תנובה שמה דגש על מניעת ניגוד עניינים בהתנהלותה עם מחזיקי העניין השונים. לפיכך אנו מקבלים החלטות בעניין הקשרים עמם על בסיס שיקולים מקצועיים ועניינים בלבד, ואנו נושאים ונותנים אתם בהגינות ובאחריות ומקפידים לעמוד בהסכמים שלנו עימם.
הקוד האתי של הקבוצה מתייחס באופן ספציפי להתנהלות העובדים בתחום מתוך אחריות לקבלת החלטות הוגנת ונקייה ממשוא פנים, בין אם בפועל ובין אם למראית עין. התנהלות זו באה לידי ביטוי בעבודתנו מול ספקים, לקוחות וצרכנים.

ניהול סיכונים

תנובה עורכת סקר סיכונים תקופתי המבוסס על תהליך מוסדר של זיהוי הסיכונים המשמעותיים על החברה בתהליך משולב מול חברי ההנהלה לצד ראיונות ושיחות עם מנהלים ועובדים. תהליך זה מסתיים בהרכבת מפת סיכונים רחבה המדורגת בהתאם להשפעה פיננסית ואיכותית על פעילותה של תנובה. כמו כן, מוצעים דרכים להתמודדות עם סיכונים אלו. בסיום תהליך זה מתבצע מהלך של דיוני עומק בהנהלה אודות התוצר והמשך מעקב תקופתי אחר הנושא.

המשכיות עסקית

כקבוצה הפועלת בתחום המזון, קיימת חשיבות רבה להבטחת תזונת צרכנינו בכל מצב. לתנובה תשתית לניהול היבטי ההמשכיות העסקית הכוללת מדיניות, ממשל תאגידי לניהול וגיבוש תכנית עבודה מפורטת ליישום. כיום התחום מנוהל באופן מובנה ומוסדר בהובלה של ראש תחום ייעודי, מנהל בכיר בקבוצה. כמו כן, מנוהלת וועדת היגוי קונצרנית בראשות מנכ"ל הקבוצה. הפעילות בתחום מתבססת על מדיניות המשכיות עסקית שגובשה בהתאמה לפעילות, צרכי ומאפייני הקבוצה לצד פיתוח עזרים וכלים להתמודדות עם מצבי חירום ומשבר. התכנית כוללת שיתוף פעולה מלא עם החטיבות ויחידות המטה הרלוונטיות. עד כה גובשו תרחישי כשל עבור חטיבת שרשרת אספקה, הקצאת פתרונות ומשאבים ועוד.
הנהלת הקבוצה אמונה על פיקוח ובקרה אודות יישום המדיניות לצד אישור הקצאת משאבים ותיעדוף הנושא וזאת באמצעות דיונים שנתיים.
ועדת ההיגוי הקונצרנית מתכנסת פעמיים בשנה ומהווה זרוע של הנהלת הקבוצה להנחיה ומעקב אחר ההיערכות ויישום המדיניות בחטיבות, ביחידות המטה ובתאגידי הבת. הוועדה רשאית למנות ועדת משנה תפעולית לביצוע מעקב שוטף על הפעילויות מול החטיבות השונות. בראשה עומד ראש אגף בטחון.

ציות לחוקים ולתקנות

תנובה מחויבת לעמידה בהוראות כל דין ומטמיעה נהלים להבטחת ציות. אנחנו מצפים מכלל עובדי הקבוצה לציית לכללי החוק ולנהלי העבודה הפנימיים להבטחת פעילות התואמת את ערכי הקבוצה ועקרונותיה. אנחנו עוקבים ומדווחים על מקרים משמעותיים של אי ציות לחוקים ולתקנות, לרבות מקרים שהסתיימו בקנס כספי או בסנקציות אחרות.
כנגד החברה לא עומדות תביעות בגין הפרת חוקים או תקנות בדגש על חוקי העבודה.

שקיפות וניהול שיח עם צרכנים ולקוחות

תנובה מקפידה על התנהלות כנה, אמיתית ופתוחה אל מול כלל מחזיקי העניין לצד ציות לרגולציה מקומית.
שיח עם מחזיקי עניין מתבצע בערוצים שונים ומגוונים כאשר עיקר העשייה בתחום מבוצע כחלק מפעילותנו עם הלקוחות והצרכנים במוקדי השירות השונים. פעילותנו השוטפת מביאה לאיסוף תובנות מהדיאלוג עם מחזיקי העניין השונים על פי תהליכי עבודה מוסדרים, להבטחת למידה, התייחסות וטיפול בתובנות אלו.

האמון שהצרכנים נותנים בנו נובע מעמידתה האיתנה של תנובה מאחורי מוצריה ומותגיה. אנחנו פועלים בהתמדה להעמקת הקשר עם הלקוחות והצרכנים שלנו, בין היתר באמצעות דו-שיח מתמשך, המתאפשר על ידי ערוצי תקשורת ישירים ופתוחים שאנחנו מקיימים עימם. כלל שירותי הלקוחות והצרכנים לציבור הרחב הינם מונגשים עם דגש על מוקדי השירות הטלפונים של תנובה. בנוסף, ניתן לפנות לשירותים באמצעות אתר האינטרנט וערוצים נוספים.

מוקד שירות צרכנים

תנובה מעמידה לרשות צרכניה מוקד שירות צרכנים מקצועי, אדיב, נגיש שזמין בטלפון, באתר האינטרנט של תנובה ובאמצעים דיגיטליים נוספים (פייסבוק, וואטסאפ, SMS).
מוקד שירות הצרכנים של תנובה הוקם ב-1995 והיה מוביל שירותית וטכנולוגית לזמנו, יחסית לחברות אחרות בישראל. זאת כחלק מההבנה כי השיח עם הצרכנים מהותי לפעילותנו בהיבט השירות, אבל בעיקר יוצר הזדמנויות לשיפור מתמיד ובחינת ההשפעות של מוצרינו על הצרכנים. המוקד עצמאי ומנוהל בנפרד משאר פעילות תנובה, על מנת לשמור על נייטרליות ואפקטיביות.
מוקד השירות הינו 'חיישן שטח'. הוא מאפשר לנו לשקף את ציפיות צרכנים פנימה לתוך הארגון, ובמקביל מאפשר לנו להציג כלפי הצרכנים, את מחויבות החברה לשירות איכותי ומקצועי.
כל פניות הצרכנים מתועדות במערכות הטלפוניה והמחשוב, ומהוות בסיס לניתוח מעמיק וצבירת תובנות. אלו מועברות ליחידות העסקיות הרלוונטיות בתנובה ומתורגמות למיזמים ומהלכים לשיפור פעילותנו. לשם כך, אנחנו מפיקים דוחות קבועים למובילי התחומים השונים בחברה. הדוחות מתייחסים לשיפורים שמוצעים על ידי הלקוחות ולהצעות כלליות אחרות.
לצד זאת, אנחנו מפיקים דוחות אד-הוק, כאשר יש מידע המסומן כבעל דחיפות גבוהה לטיפול כדוגמת תלונות והתראות דחופות על מוצרי החברה.

מוקד שירות ללקוחות המוסדיים ולשוק המקצועי

תנובה מעמידה לרשות לקוחותיה מערכת לביצוע הזמנות במוקד העסקי אל מול כלל הלקוחות – רשתות קמעונאיות, השוק המוסדי (בתי מלון, מסעדות) ועוד. בנוסף, לרשות הלקוחות עומד מוקד שירות ייעודי המטפל בכל פניות השירות אליו ניתן לפנות באמצעות מוקד טלפוני, מייל ובאמצעות האתר. מרבית הפניות למוקד מטופלות ונסגרות עוד באותו היום בו התקבלו.

הגינות בשיווק ובפרסום

בהיותנו תאגיד המזון המוביל בישראל, אשר פונה לאוכלוסיות מגוונות בגילן, יש לנו אחריות על המסרים שאנחנו מעבירים לצרכנים שלנו. אנחנו מקפידים על אמינות והגינות בפרסומים שלנו, ואנחנו מודעים לכך שיש לנו קהל גדול של ילדים ונוער, ולכן אנחנו רגישים למסרים ולנראות הפרסומים שלנו. אנחנו מודעים לרגישותם של נושאים מסוימים הנתונים לפרשנות סובייקטיבית, וברוח זו מקפידים לבחון בחינה מעמיקה את כל המסרים שלנו, על מגוון המשמעויות שלהם, לפני שאנחנו מפנים אותם לקהל הצרכנים.
תנובה חתומה על אמנת השיווק האחראי לבני נוער במטרה לטפל ברגישות ובמורכבות שבפרסום לקהל יעד זה באמצעות מודעות העוסקים בתחום. זאת, תוך קידום ערכים של הוגנות, שקיפות, גיוון וכבוד הדדי, בכל פעילות פרסומית ומתוך כוונה כנה ואמיתית להעצים ולחזק את בני הנוער.
בשנת 2022, תנובה זכתה לראשונה בפרס ה-effie Platinum היוקרתי עבור מהלך תנובה אלטרנטיב. בנוסף, תנובה זכתה בקטגוריות נוספות:
אלטרנטיב | גראנד אפי - מהלך השנה
אלטרנטיב | זהב - בקטגורית משקאות
טל העמק | זהב - בקטגורית מזון
פרסי האפ"י, תחרות השיווק והפרסום האפקטיבי הנערכת ב- 40 מדינות, נחשבים ליוקרתיים בתעשייה השיווקית-פרסומית.

בטיחות מזון

תחום איכות ובטיחות מזון בתנובה נמצא באחריותו של מנהל בכיר בחברה, שמדווח פעמיים בשנה לוועדת היגוי ייעודית בראשות מנכ"ל תנובה. הוועדה מגדירה את תרבות האיכות של תנובה ועוקבת אחר יישומה.
תנובה פועלת לצמצום אירועים שיש להם השפעה על בטיחות המזון. זאת באמצעות תהליך מוסדר לקבלת פניות ותלונות מכלל מחזיקי העניין, ובהתאם לנהלים פנים ארגוניים שנקבעו. כמו כן, קיימים מנגנוני בקרה וניטור להפקת לקחים. לצורך בקרה על אפקטיביות מערך בטיחות המזון, מתקיימות פגישות בדירקטוריון שמקבל סקירה על הביצועים והאירועים הקשורים לבטיחות המזון ומקבל החלטות לעתיד.

בתחום איכות המזון אנחנו פועלים לשיפור מתמיד במדד התלונות, המצביע על שביעות רצון של הצרכנים. חטיבת תפעול החלב וחטיבת המזון מנהלים סט מדדים תפעוליים, כדי ללמוד מהם ולהשתפר.
אחת לשנה מוגדרים יעדי שיפור בכל מדד, המתייחסים למהלכי השקעה בתשתית, בכוח האדם, בניסיון ובידע מצטברים, כולל הפקות לקחים מאירועים. חלק מהיעדים הללו מופיעים במנגנון מעקב היעדים (BSC) החטיבתי, מאושרים על ידי המנכ"ל, ומהווים רכיב במדדי התגמול האישיים של כל מובילי התחום בקבוצה.
המערכות התומכות בפעילויות להשגת היעדים הן מערכות המידע השונות כגון מערכת ניהול האיכות, מערכות נתוני הייצור, מערכי הרכש, האחזקה וההדרכה. כמו כן, הממשק עם הצרכנים והלקוחות באמצעות מוקדי השירות, מספקים למערך הייצור משוב על איכות המוצרים באמצעות דוחות המשקפים את מדד תלונות הצרכנים ומציפים חריגים בזמן אמת.

תנובה יבואן נאות

החל משנת 2023 חטיבת החלב של תנובה קיבלה אישור על היותה 'יבואן נאות' וזאת בעקבות רפורמה חדשה, במסגרת חוק התכנית הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו- 2022 (חוק ההסדרים), אשר מתמקדת בחובת יישום האחריות על חוקיות היבוא ליבואני מזון, בהתאם לשיטות הנהוגות בשווקים מפותחים בעולם. הרישום כיבואן נאות מאפשר התנהלות עצמאית לצד שמירה קפדנית על בטיחות המזון המיובא לישראל בהתאם לניהול סיכונים עצמי בכל שלבי היבוא, והכל במטרה להבטיח מזון בטוח ואיכותי לצרכנים .
חברות המזון של הקבוצה אף הן בתהליכי אישור מתקדמים.

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie , של תנובה ושל צדדים שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.