נגישות

גיליון 48 – המלצות תזונתיות – מאי 2016

הקדמה

המחקר בתזונה אינו נח על שמריו. מדי שנה נערכים אלפי מחקרים, שלעתים מאשרים עובדות שכבר היו ידועות, לעתים מוסיפים נדבך חדש לידע קיים, ולעתים אף מטלטלים את הידוע, ומטילים ספק במה שנחשב מבוסס ומקובל.

דינמיקה זו מלווה גם את ההמלצות התזונתיות, הנגזרות מהידע המשתנה עם הזמן. ההמלצות התזונתיות מתחדשות ומתעדכנות, והן אשר מנחות הן את האוכלוסיה, והן את אנשי המקצוע בהנחיות האישיות והכלליות.

בתהליך הפיתוח נסקרים מקורות רבים של מידע, כגון ראיות מדעיות של הקשר בין דיאטה, תזונה ובריאות, ונתונים על ייצור מזון, צריכת מזון, הרכב מזון, עלות ונגישות בכל מדינה ומדינה. כל הפרמטרים הנ"ל בתוספת השראה ממדינות אחרות, מגובשים לכלל דוח, הכולל הנחיות תזונתיות, אשר מתעדכנות מעת לעת בהתאם לשינויים שחלים באוכלוסייה ובמדע. לכך מצטרפת העובדה שאוכל הוא כבר מזמן לא רק משהו שאנחנו צורכים עבור גופנו, הוא הפך לתרבות, מורשת ומסורת.  מקסים לראות ביטוי לכך בגיוון העצום של הנחיות תזונתיות המפורסמות בכמאה מדינות ברחבי העולם.

מלבד ההמלצות הכלליות, המיועדות לכלל האוכלוסיה לקידום הבריאות ולמניעה של מחלות, מגבשים גופים ייעודיים המלצות ספציפיות לתת קבוצות באוכלוסיה או למצבים ייחודיים כמו הריון, הנקה, צמחונות וכד', וכן לכל רמות המניעה של מחלות. כך, פורסם בארץ קובץ המלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיוואסקולריות, שנאסף ונכתב בשיתוף פעולה בין עמותת עתיד לבין האיגוד הקרדיולוגי בישראל, וכן המלצות לטיפול בחולי סוכרת המבוסס על הקוים המנחים של האיגוד האמריקני לסוכרת (American Diabetes Association, ADA).

בגליון זה גם תקציר נייר העמדה שפרסם פורום בריארטיה של עמות עתי"ד.

קריאה מהנה