נגישות

גיליון 18 – מערכת העיכול, מאי 06

פורומים מקצועיים

שני פורומים מקצועיים התקיימו במכון תנובה למחקר.
התכבדנו לארח את XXX – נשיאת איגוד הדיאטה האמריקני (ADA) לשיחה פתוחה עם דיאטניות העוסקות בתחום תעשיית המזון בישראל.
הפורום השני הוקדש לנושא תזונה וסביבה, בו עסק גיליון מס' 17 של המגזין.
התקיימו 3 הרצאות:
v     "בעמק – טכנולוגיות מתקדמות למען איכות חיים"
ד"ר עדי מנהיים, מנכ"ל "בעמק" – מפעל לטיפול במי גבינה, תנובה.
v     יחסי גומלין בין האדם לים והשפעתם על התזונה"
ד"ר נורית קרס, ראש המחלקה לכימיה ימית, המכון לחקר ימים ואגמים לישראל
v     אקולוגיה ותזונה – הסיפור שלא נגמר
מר איתן רוזנברג, אגרונום, ייעוץ תכנון והדרכה – סביבה ונוף
 
יחסי גומלין בין האדם לים והשפעתם על התזונה"
ד"ר נורית קרס, ראש המחלקה לכימיה ימית, המכון לחקר ימים ואגמים לישראל
הים, המהווה כ-71% משטח  כדור הארץ, הוא "התחנה האחרונה" למזהמים  המוחדרים לסביבה על ידי האדם.  כך, שיחד עם יתרונותיו הבריאותיים הנודעים של מזון מהים, קיים החשש מאכילת מזון ימי מזוהם.  בהרצאה הוסבר הקשר בין צפיפות אוכלוסין לבין לחץ סביבתי על האזור החופי בו מתרכזת 60% מאוכלוסיות העולם וכ-90% ממאמץ הדייג והחקלאות הימית.  ניתנה סקירה כללית על זיהום ים, סוגי המזהמים, דרכי החדרתם לסביבה הימית, הימצאותם באופן טבעי בסביבה. הסקירה לוותה בהסברים ודוגמאות מהארץ ומהעולם על השפעת המזהמים על הסביבה הימית ודרכי המניעה, או צמצום, פגיעתם בסביבה ובאדם. דגש מיוחד הושם על הצטברות מזהמים אורגניים בדגי סלמון שגודלו בחקלאות ימית, ביוטוקסינים בצדפות וכספית (מחלת מינמטה) במזון מהים, השפעתם על בריאות הציבור ודרכים להימנע מאכילת מזון מזוהם.
נושא סביבתי מיוחד וחמור של השפעת האדם על הסביבה הימית הינו דילול וחיסול אוכלוסיות טבעיות כתוצאה מדייג יתר, לא מבוקר. חיסול ודילול אוכלוסיות מגביר את הדייג במורד מארג המזון של מינים פחות מסחריים, שלעיתים משמשים להכנת מזון לבעלי החיים, תוך כדי דילול וחיסול גם של אוכלוסיות אלה. בעקבות זאת נדון נושא של צרכנות נבונה לשמירת הן על בריאות הציבור והן על בריאות הסביבה. הודגש הצורך בקיום חקלאות ימית כדי  לספק את הביקוש הגובר למזון מהים, אך חקלאות אשר תנוהל בצורה מושכלת תוך צמצום הפגיעה בסביבה הימית.
 
אקולוגיה ותזונה – הסיפור שלא נגמר
מר איתן רוזנברג, אגרונום, ייעוץ תכנון והדרכה – סביבה ונוף
הבאת אספקת המזון קרוב יותר הביתה הנה אחת מהאסטרטגיות היעילות והמשפיעות ביותר שאנו יכולים ליישם כדי ליצור שינויים חיובים בבריאותינו, בחברה בה אנו חיים, בסביבה ועל פני כוכב הלכת הזה.
הגננות הינה דרך, ואחד האמצעים שבה יכול האדם לבטא כבוד והערכה לסביבה בה אנו חיים: לאדם ,לחי, ולצומח החולקים יחדיו פיסת ארץ זו. לימוד והבנה של המערכות הסובבות אותנו והפנמת הערך הרב שבקיומן הוא תנאי חשוב " בדרך האורגנית"..."
1. התאמת הצמחים למקומם מבחינת אקלים קרקע ומים בכדי שיגיעו למיטבם, יהיו חסונים ולא יצריכו טיפולים מיוחדים על מנת לשרוד.

2. שימוש במגוון צמחי גדול ככל האפשר,כ ולל מגוון צמחי א"י - מאפשר לבע"ח וחרקים שונים להצטרף אל הגן, וכך עוזר לשמור על האיזון ובריאות הגן.

3. טיפול בגן בחומרים ידידותיים לסביבה וללא רעלים וכימיקלים אחרים - "כל דבר חוזר למקור ממנו הגיע"- הכנסת רעלים בגן חוזרת אל האדם בדרכים שונות - ע"י רוח, מים, פרי וירק, אבק ועוד.
ובנוסף, שימור הקרקע וניקוז, טיפוח פוריות הקרקע, חיפוי קרקע, חיסכון במים, שימוש בחומרים ממוחזרים ועוד...
יש הטוענים כי הוצאת גידול המזון – פרי וירק ובע"ח מגינת הבית, הביאו עלינו רבים מן האסונות האקולוגיים אותם אנו חווים כיום. החזרת נוהג זה, ולו באופן זעיר וסמלי יש בו הנאה, טעם נפלא, אימון גופני, עיסוק לכל בני המשפחה ובריאות לכל.

לא די בהפנמה אישית של ערכיות הסביבה, חובה עלינו להאציל הבנות וערכים אלו גם לדורות הבאים, ולהפוך אותם לחלק מחיי החומר והרוח ולתשתית התרבותית המודרנית של העם בארצו.

 
כיתוב: מפגש דיאטניות מתעשיית המזון עם נשיאת ה- ADA
מימין: XXX נשיאת ה- ADA , ד"ר נעמי טרוטסלר ודיאטניות מחברות מזון