נגישות

גיליון 51 – חלבון – מאי 2017

דבר המערכת

מעת לעת תופס אחד מאבות המזון את הבמה המרכזית. שנים שהיו אלה השומנים למינהם, אחריהם האנטיאוקיסנדטנים, ולאחרונה הסוכר והנתרן בהיבטים של הפחתה בצריכה.

כבר מזה כמה שנים שהחלבונים הם אלה המקבלים תשומת לב מנקודות מבט שונות – בדיאטות הרזיה, במניעה של סרקופניה ומצבי חסר אחרים, או בתמיכה בספורטאים.

לפיכך, מצאנו לנכון להקדיש להם גליון, אשר יסקור את הספרות המדעית בכל ההקשרים הרלבנטיים לחלבונים – ממצבים העלולים להוביל למחסור ועד למשמעויות של  צריכה עודפת, מתועלות וחיוניות ועד למגבלות פוטנציאליות, וגם מבחינת ריאקציות במזון.

רותם צברי סוקרת את האוכלוסיות והמצבים העלולים להימצא במחסור תזונתי בחלבונים – האם צריכת החלבונים נמצאת במגמת ירידה בקרב אוכלוסיות שונות בחברה המערבית? מי הן האוכלוסיות הנמצאות בסיכון לתת-צריכה של חלבון? והאם ישנן כאלו הצורכות מעל הצריכה המומלצת? מהן ההשלכות של תת-צריכה חלבונית?

יאיר להב בסקירה עדכנית העונה על כל השאלות הרלבנטיות לחלבונים ולספורט: איזה חלבון עדיף, כמה חלבון נכון לצרוך, מתי, איך, למה ועבור מי?

פרופ' מונה בועז על יעילותן של דיאטות עתירות חלבון בתהליכי הרזיה, שנעשו פופולאריות בשנים האחרונות – האמנם הן יעילות יותר בהרזיה ובשיפור מצב מטאבולי? מהם המנגנונים המשוערים לפיהם משפיעות דיאטות אלה?

ולסיום טל קמינסקי על מצבי עודף בחלבון ועל אינטראקציות במזון, הקשורות לשיטות ההכנה של המזון, המייצרות מולקולות בעלות השפעות טוקסיות.

בגליון 51 אנו מציינים שוב את חגיגות היובל למגזין שהתקיימו עם צאתו לאור של גליון 50. תודה לכל מי שהיה שותף לחגיגה.

קריאה מהנה