גבינה לי, גבינה לי, גבינה לי חביבה- מדריך הגבינות הצעיר

גבינה לי, גבינה לי, גבינה לי חביבה- מדריך הגבינות הצעיר

האם גם אתם מרגישים שפתאום כולם מבשלים, מתעניינים באפייה ומראים ידע בכל הנוגע למרכיביהן של מנות שעד לא מזמן הוגשו במסעדות שזכו בכוכב 'מישלן' אחד לפחות?

תכניות הבישול למיניהן נמצאות תחת כל עץ (או ערוץ) רענן וסוחפות רבים אל מחוזות המטבח. הטרנד הזה לא פוסח, כך מסתבר גם על הדור הצעיר שמפתח אנינות והבנה שלא היו מביישים שפים ששמם כבר הולך לפניהם.
לקראת חג שבועות ובמיוחד עבור אותם 'פודיז' צעירים הכנו את 'מדריך הגבינות למתקדמים' שייקח אותם למחוזות של טעמים ושילובים חדשים שחוצים את מחוזות הגבינות אותן אנו רגילים לפגוש בכל ארוחת ערב (גבינה לבנהקוטג', לאבנה ועוד) וגם יציע להם מתכונים שהם יכולים ליישם להנאת כולם. ואתם ההורים, אנא עזרו לילדים בהתאם לגילם, כללי הבטיחות ויכולתם בתפעול המטבח.

ונתחיל בחידון קצר שאת התשובות לו תמצאו בהמשך הכתבה:

(1) לאיזו גבינה יש עורקים כחולים?
     1. ברי
     2. גורגונזולה
     3. קממבר
(2) לאיזו מהגבינות אין שורשים צרפתיים?
      1. קממבר
      2. פקורינו
      3. ברי
(3) מי העניק לגבינת הקממבר את שמה?
      1. פרדיננד פוש
      2. נפוליאון
      3. ראש העיר בה היא יוצרה לראשונה
(4) מאיזה חלב מייצרים את גבינת הקצ'קבל?
      1. עיזים
      2. פרות
      3. כבשים

ועכשיו למדריך:

ברי (עדי)

גבינה ששורשיה נטועים בצרפת ולה היסטוריה ארוכה. למעשה, היא ידועה כבר מהמאה השמינית.
הברי מיוצרת מחלב בקר, יש לה מרקם רך ו'עטוף' במעטה לבן (שהוא גם אכיל וגם טעים).
ככל שהיא בשלה יותר כך טעמה חזק יותר והיא רכה יותר. מומלץ להגיש אותה בטמפרטורת החדר. מכילה כ- 24% שומן.
טיפ: כדי לשמור על טעמה רצוי לשמור אותה עטופה באריזתה המקורית- עטופה בנייר המקורי.
 
מה דעתכם לנסות את המתכונים הבאים?

גאודה

גבינה צהובה קשה שמקורה בהולנד. מאופיינת בחורים ובמרקם רך יחסית. זמן ההבשלה שלה הוא זה שקובע את טעמה- האם יהיה עדין או חריף. יש בה כ- 28% שומן.
טיפ: מומלצת כגבינה מגוררת מעל לפיצה ביתית או כתוספת לפסטות.

לעבודה:

גורגונזולה

גבינה 'כחולה' שמקורה בעיר איטלקית בעלת אותו שם. זאת גבינת עובש (כזו שהוסיפו לה בקטריות המעניקות לה את טעמה הייחודי ). היא חצי רכה ויש לה שלוש דרגות הבשלה שקל להבחין ביניהן לפי כמות העורקים הכחולים שבה (ככל שהיא בשלה יותר, כך עורקיה כחולים וכהים יותר). טעמה פיקנטי עד חריף. מכילה כ- 20% שומן.
טיפ: מומלצת לאכילה עם פירות - למשל תפוחים ואגסים.

המתכון:

מוצרלה

גבינה שמקורה בסיציליה שבאיטליה. במקור הכינו אותה מחלב בופאלו וכיום היא מיוצרת גם מחלב פרה. מרקמה מעט אלסטי והיא ידועה בטעמה העדין. מכילה כ- 20% שומן.
טיפ: מאד מתאימה להקרמת מרקים.

פיקורינו 

במקור הוכנה מחלב כבשים ואף היא הגיעה אלינו היישר מאיטליה. זו גבינה קשה שבהחלט יכולה לשמש כתחליף לגבינת פרמזן- ואכן גם היא מתאימה לגירוד על פסטה, להקרמת מרקים ולהעשרתם של דברי מאפה או סתם כפרוסה טעימה בתוך כריך.
טיפ: נשמרת טוב יותר כגוש גבינה מאשר גבינה מגוררת, אך גם אם נשארה לכם גבינה מגוררת מומלץ לשמור אותה בהקפאה עד שיעשה בה השימוש הבא.
רעבים? קבלו מתכונים:

פרמזן

עוד איטלקייה והפעם- מהעיר פרמה.
זוהי גבינה מאד קשה שזמן הבשלתהשלה נע ממספר חודשיים ועד לשנתיים! טעמה הופך לפיקנטי ככל שהיא מבשילה.
השימוש הנפוץ ביותר שלה הוא כתוספת מצוינת לפסטה והיא אף מתאימה כתוספת לרטבים, למרקים ולהעשרת מאפים. מכילה כ- 23% שומן.
טיפ: מתאימה כתוספת לסלטי פסטה.
מתכונים שכדאי לנסות:

קממבר (עין גדי)

שורשיה בצרפת, מיוצרת מחלב בקר.
את שמה נתן לה נפוליאון לאחר שאכל ממנה. שמה- לקוח משם הכפר בנורמנדי בו היא יוצרה. כמו גבינת הברי גם כאן מדובר בגבינת עובש שחלקה הפנימי הופך לנוזלי בשיא בשלותה. על מנת להעצים את טעמה רצוי להוציא אותה מהמקרר מספר שעות לפני ההגשה. יש בה 24% שומן.
טיפ: כדאי לשמור אותה באריזה המקורית ובנייר המקורי כדי לשמור על איכותה.
רוצים לנסות?

קצ'קבל (גלעד)

גם היא במקור מאיטליה, אך עם השנים החלו לייצר אותה דווקא במדינות הבלקן ובולגריה.
מיוצרת מחלב כבשים. נהוג לאכול אותה כשהיא טרייה, אך בהחלט מתאימה גם להכנתם של  פשטידות, מאפים ולהקרמת מרקים.
גם אותה ניתן לגרר כתוספת למנה של פסטה. יש בה 28% שומן.
טיפ: מומלץ להקפיאה כ1/2 שעה לפני שרוצים לחתוך אותה.
 
למתכונים:

רוקפור (גליל)

עוד גברת עם שורשים צרפתיים, והפעם- גבינת צאן רכה העשויה מחלב עיזים והמתהדרת בעובש ירקרק. ייצורה החל כבר במאה ה-10 על ידי נזירים שהכינו אותה במערות. המרקם שלה הוא רך וטעמה נע בין הפיקנטי לחריף.
בהחלט מתאימה להכנתם של מטבלים, כרוטב לסלט וכתוספת לפירות העונה. מומלץ להגישה בטמפרטורת החדר. יש בה 26% שומן.
טיפ: מתאימה מאד להגשה עם יין קינוח מתוק.


בתאבון!