סביבת המחר



תפיסה
תעשיית המזון, ובעיקר תעשיית החלב והבשר, צורכת משאבים רבים בכדי לספק את הצרכים התזונתיים של העולם. התעשייה עושה שימוש באנרגיה, מים, שטחי מחיה נרחבים, מייצרת שפכים ופסולות ומתבססת על חקלאות ובעלי חיים. התעשייה מעלה היבטים סביבתיים וחברתיים חשובים.

מחויבות
תנובה רואה עצמה כארגון מתקדם מבחינה סביבתית ולכן היא מחויבת לשימוש מושכל במשאבי הטבע, לרבות מים, אנרגיה וחומרי גלם.

יעדים
תנובה פועלת לצמצום השפעות פעילותה על הסביבה על ידי שיפור ביצועיה הסביבתיים בתחומי הטיפול בשפכים, הפחתת זיהום האוויר ומזעור כמויות הפסולת שהן תוצר לוואי של פעילותה. תנובה חותרת לנהל את השפעתה הסביבתית על ידי יישום הטכנולוגיות הסביבתיות המתקדמות מתוך עמידה באמות מידה גבוהות למניעת נזקים לסביבה בתהליכי ייצור, אחסון, שינוע והפצה.
מאושרים לתקן הבינלאומי לניהול סביבתי ISO14001:2015

ההישגים שלנו
מהמחלבות שלנו בעלות הסמכת ISO 14001
למערכת ניהול סביבתית

ירידה בצריכת האנרגיה שלנו בהשוואה ל 2019
מהפסולת שלנו מועברת למחזור ו/או שימוש חוזר
טון פלסטיק בתולי צומצם במהלך של
הפסקת שימוש במכסי הפלסטיק של מותג עמק
הפעילויות שלנו
צמצום פליטות גזי-חממה
תנובה לוקחת חלק פעיל במאבק הגלובלי להתמודדות עם משבר האקלים – לצמצם פליטות גזי חממה לכל אורך שרשרת הערך ולהוביל פיתוח פתרונות חדשניים בתחום.
יעדי הפחתת הפחמן שלנו יושגו באמצעות מיקוד בתחומים העיקריים להלן:
• הרחבת התקנת מתקנים סולאריים באתרי תנובה ומעבר לרכש אנרגיה ירוקה
• הרחבת יישום הזדמנויות להתייעלות אנרגטית ולשימוש בגזי קירור ידידותיים לסביבה – צ'ילרים, מקררים ותאורה
• מעבר לצי משאיות חשמלי (5% עד 2025)
• טיפול בפסולת במפעלים וצמצום העברה להטמנה
• ופיתוח מיזמים נוספים לצמצום בזבוז מזון
צריכת חשמל: נתוני צריכת אנרגיה באתרי תנובה בשנים האחרונות מציגים ירידה מתמדת על אף גידול בייצור. בשנת 2022, הפחתנו את צריכת האנרגיה ב- 19.65% בהשוואה למדד הבסיס 2019.
פליטות גזי חממה: בשנת 2022, סך הפליטות שלנו עמדו על 156,609 טון CO2e, המציגים ירידה מתמשכת משנת 2019 בשיעור כולל של כ- 18%. גם העצימות הפחמנית שלנו לטון ייצור מציגה ירידה של כ- 17% בהשוואה לנתוני שנת 2019.

אחת החוליות המשמעותיות בשרשרת הייצור במחלבות, מפעלי המזון ובמרלו"גים הינה מערכת הקירור. חוליה זו מהווה כ- 60% מסך פליטות גזי החממה הנוצרים במחלבה או במפעל המזון.
אנו פועלים לשיפור הניצולת האנרגטית של מערכות הקירור באמצעות תכנית לייעול תהליכי הקירור באמצעות סקרי אנרגיה, ניצול חום שיורי ועוד.
בימים אלו אנו מצויים בשלבים מתקדמים לגיבוש תכנית להחלפה רב-שנתית של צ'ילרים ומערכי קירור נוספים במחלבות העושים שימוש בגזי קירור מיושנים, אשר צפויים גם לצאת משימוש מתוקף אמנות בינלאומיות, מאחר והם בעלי פוטנציאל התחממות גלובלית ( GWP) גבוה. התוכנית כוללת החלפת רכיבים מיושנים ברכיבים חדשים הפועלים עם גזי קירור מודרניים מסוג HFO בעלי מקדם GWP נמוכים. התוכנית הנה פועל יוצא של סקר קררים אשר ערכנו בשתי המחלבות הגדולות בצפון, ובכוונתנו להרחיבו ליתר אתרי החברה.

בשנים האחרונות ערכנו בדיקות וניסיונות שונים לבחון את זמינותן של טכנולוגיות 'הנעה חלופית' למשאיות החלוקה של החברה, שהן משאיות כבדות יחסית, עם יחידת קירור (הצורכת גם אנרגיה). עם זאת, המשאיות הרלוונטיות עדיין לא מיובאות לישראל לצד העובדה כי הטכנולוגיות הללו עדיין בחיתוליהן. תנובה הינה החברה הראשונה בישראל שהחליטה לייבא משאית חשמלית להפצת מוצרי חלב, הכוללת יחידת קירור. המשאית תחל את פעילותה בשבועות הקרובים. בנוסף, תנובה מתקינה פאנלים סולאריים של חברת "אפולו" על גבי גג של כ-80 משאיות. הפאנלים הסולאריים ייצרו אנרגיה מתחדשת אשר צפויה לחסוך כ-5% מצריכת הדלק של המשאית.
כאמור,כבר במהלך דצמבר 2022 תנובה החלה פיילוט להפעלת משאית חשמלית מבית VOLVO (דגם FE), הראשונה מסוגה בארץ. המשאית שוקלת כ-26 טון ובעלת הספק מנוע חשמלי שווה ערך ל-350 כ"ס. היא כוללת יחידת קירור חשמלית, המגיעה לטווח של עד 250 ק"מ וניתנת להטענה כמו כל טעינת רכב חשמלי פרטי בעמדת טעינה רגילה (8-10 שעות טעינה) או מהירה (1.5-2 שעות טעינה). בדגם המשאית המדובר נעשה שימוש כיום במדינות אירופה, לרבות למטרות הפצה ושילוח. לתנובה צי של למעלה מ-300 משאיות ברחבי הארץ ועל כן, ישנה חשיבות רבה לבחינת מעבר לרכבים חשמליים גם במערך לוגיסטי מורכב של צי רכב כבד. המשאית החשמלית הראשונה תצא מהמרכז הלוגיסטי של תנובה בפתח תקווה, ותחלק מוצרי חלב בגוש דן. המשאית החשמלית צפויה להתחיל לפעול כבר בשבועות הקרובים.
זהו רכיב אחד מהתוכנית הרב שנתית של תנובה להשתמש באנרגיה ירוקה יותר לאורך שרשרת האספקה, וכך לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית בכל היבטי הפעילות שלה, כחלק מההיערכות ליישום החלטת הממשלה שהחל משנת 2035, 50% מכלל הרכבים הכבדים שיימכרו בארץ יהיו חשמליים.

אנחנו בוחנים מעבר לשימוש נרחב באנרגיה מתחדשת במתקני החברה וכן, באמצעות רכש חשמל ירוק ממקורות חיצוניים. כמו כן, אנחנו עורכים סקר לאיתור שטחים נוספים באתרים ובמכוני טיהור השפכים (כולל גדרות ומאגרים) להצבת פאנלים סולאריים (PV). בנוסף, אנו בוחנים תכנית לרכש אנרגיה סולארית ממקורות חיצוניים ומתקני אגירה.
במקביל, אנו בוחנים אפשרויות להפקת ביוגז מביומסה בכל מכוני טיהור השפכים במחלבות, תוך ביצוע התאמות והסבות לטיפול אנאירובי וניצול הביוגז המופק בתהליך.
