זוגיות במלחמה: איך לבנות מחדש את הביחד?

שיבה של בן או בת הזוג מהמילואים היא מאורע משמח, אבל גם כזה שיכול לטלטל את הזוגיות. הדרכים שיסייעו לכם להקל על התקשורת לאחר השיבה הביתה ולבנות מחדש את הביחד

4:24 דקות

דקות

01/02/24

אהבתם? שתפו עם חברים

אהבתם?
שתפו עם חברים

יש לי זמן לקרוא ולהתעמק
תנו לי רק ראשי פרקים

מה קורה בזוגיות שלנו בימי מלחמה? בגדול, כל מה שקורה בזוגיות שלנו בימים רגילים, פשוט בווליום מאוד גבוה. ואם תוסיפו לזה גם חזרה של בן או בת זוג מהמילואים – עלול להיות כאן אתגר.

שיבה של בן או בת זוג מהמילואים היא מאורע משמח. הבית שלם שוב, הילדים שמחים וההורה שנשאר בבית – ברוב המקרים זו האם – כבר לא צריך לשאת בכל הנטל לבדו. אבל פעמים רבות בן או בת הזוג שחוזרים מהמילואים, במיוחד לאחר זמן ממושך, מביאים איתם גם קצת מתחים וחריקות, והדברים לא מתרחשים בדיוק כמו שדמיינו.

כשבן הזוג חוזר מהמילואים זה מרגיש לעתים כאילו הוא היה ביקום מקביל. ובזמן שבת הזוג בבית – כאמור, ברוב המקרים זו בת הזוג – תפקדה כשרת האוצר, התחבורה, הכלכלה, הבישול והרווחה, הוא נחשף לקולות, מראות וחוויות שאפשר רק לדמיין.

חזרתו של בן הזוג יכולה להיות קשה לשני הצדדים – האם כבר ארגנה את סדר היום המשפחתי שעבד לה, חוקי הבית היו ברורים והכל תקתק. האב חוזר ופתאום יש לו המון דברים להתרגל אליהם. היקומים המקבילים האלו צריכים להתחבר מחדש, ולא תמיד זה פשוט.

יכול להיות שהציפייה היא שבן הזוג יחזור מהמילואים וישתלב מיידית, ייקח חלק, יחזור לתפקידים הקודמים שלו. ואולי, עוד לפני כן, הציפייה היא שהוא יהיה מתקשר, מרוכז, מחבק. שיפנק ושיפצה על היעדרו. אבל מה לעשות שהוא בכלל לא במקום הזה עדיין? יכול להיות שהוא צריך את הזמן ואת השקט להתאקלם, להתארגן מחדש, לעבד, לעכל ולנוח.

אבל למי יש זמן? החיים ממשיכים בקצב גבוה, יש מלא מה לעשות. לפעמים בת הזוג יכולה אפילו להרגיש שהיה לה קל יותר לבד, שהיא הצליחה לתמרן ולהשיג את שיתוף הפעולה של הילדים, שהכל היה בשליטה ואיכשהו, השיבה של בן הזוג פתאום קצת מעכבת ומפריעה.

לפניכם  כמה אבני דרך שיכולות להקל על התקשורת, ושבעזרתן תוכלו להסתגל ולהתרגל מחדש אחד לשני:

המפתח הראשון והחשוב ביותר, שניה לפני שאתם שוב נשאבים לשגרה הלא שגרתית הזו, הוא דיאלוג. דברו, ספרו, שתפו. הקדישו זה לזה זמן כל יום, גם אם קצר, זו הדרך להתחבר מחדש. דברו על תחושת הזרות מול הביטחון, על כך שאתם יחד כבר המון זמן, שיש לכם ילדים ושאתם רגילים אחד לשני – אבל הניתוק שנכפה עליכם בתנאים תקשורת מינימלית, עלול ליצור חוויה של מרחק. זה טבעי והגיוני, לא צריך להיבהל מהתחושות האלו אלא רק להכיר בהן אצל שניהם ולהשיב, בהדרגה, את תחושת הקרבה, הביטחון והבית.

המפתח השני הוא לנסות להכיר אחד את השני מחדש. אתם בטח תוהים איך זה אפשרי, אתם הרי מכירים זה את זו הכי טוב שאפשר. אבל ממש כמו שאת גילית בעצמך כוחות שלא ידעת שיש בך והתמודדת עם דברים שלא חשבת שתצלחי – יש סיכוי שגם הוא. תדברו על החוויה הזאת, על הכוחות שגיליתם, על המשאבים שאפשרו לכל אחד להתמודד עם מה שהיה צריך. זו תקופה מורכבת וטמונה בה הזדמנות להכיר באופן שלא הכרתם עד עכשיו.

אבן דרך שלישית היא תיאום ציפיות רגשי. לאחר שדיברתם באופן חשוף ופגיע על מה שהרגשתם ועברתם, שתפו בחששות לגבי איך תסתדרו מכאן, דברו בפתיחות על ה”חריקות” הקטנות שבשיבה הביתה. החשיפה מאפשרת קרבה ואינטימיות, ומשם תמשיכו למה שאתם מבקשים זו מזה באופן טכני, מה שאתם צריכים אחד מהשנייה.

זה מוביל אותנו אל אבן הדרך הרביעית – תיאום ציפיות לוגיסטי. הוא לא קורא מחשבות, גם אם הוא מכיר אותך מעולה. גם את לא, לפחות בפעם האחרונה שבדקת. חשוב להבין – ציפייה שאיננה מדוברת היא מתכון כמעט בטוח לאכזבה, של שניכם. אז זה הזמן לחבר אותו, בקצב שמתאים לשניכם, חזרה לחלוקה במטלות ובלוגיסטיקה. להסביר אחד לשני בפירוט למה אתם זקוקים, למה אתם מצפים אחד מהשני בחיי היומיום.

אבן דרך החמישית היא לא לקחת אישית. לנסות לכעוס כמה שפחות. יכול להיות שאת תהיי עסוקה, ויכול להיות שהוא יהיה מרוחק וידבר עם החברים מהצבא יותר מאשר איתך. זה לא נגדו וזה לא נגדך, זה פשוט מה שזה. אף אחד מכם לא תכנן להיעקר מהחיים שלו לכל כך הרבה ימים וייתכן שכל אחד מכם חווה כעס, אבל זה כעס שכדאי להם להתמודד איתו זה לצד זה, במקום להפנות אותו אחד כלפי השני. אתם יכולים לעבור את זה יחד.

אבן דרך שישית ואחרונה היא ליצור לעצמכם, באופן אקטיבי, זמן יחד. הזוגיות, מה לעשות, נשחקה תחת גלגלי המלחמה. הדרך הטובה ביותר לחדש אותה היא ליצור זמן יחד. זה לא חייב להיות לילה בבית מלון או טיסה לחול, אבל אם הילדים במסגרות, קחו חצי יום חופש מהעבודה, שבו לאכול ארוחת בוקר יחד, טיילו ברחוב, בקניון, בים. תחזיקו ידיים, תסתכלו אחד לשנייה בעיניים, תתחבקו חיבוק ארוך. אתם תראו, לאט לאט היחד שלכם ייבנה מחדש.

בואו נסיים בתזכורת לכך שכמה שכל זה מורכב וארוך – זו רק נקודה על רצף החיים, זה לא יימשך לנצח. ובין כל הדברים שאין לנו שליטה עליהם, ויש לא מעט כאלו לאחרונה, אנחנו כן יכולים להקפיד על הזוגיות. אלו הדברים שנראים לעתים כמו מותרות אבל השמירה עליהם והטיפוח שלהם מחזיקים את הביחד, את החיבור ואת האהבה. ואת זה, אף אחד לא יכול לקחת מכם.

לכל התכנים

left_arrow_white