
איך מתמודדים עם הפחדים שעולים לילדים?
איך להתמודד עם פחדים של ילדים בימי מלחמה? כל הדרכים שבעזרתן נוכל לחזק את ההתמודדות העצמאית של הילד ולעזור לו להשתחרר מהפחדים

יש לי זמן לקרוא ולהתעמק
תנו לי רק ראשי פרקים
איך נעזור לילדים להתמודד עם הפחדים שצפים עכשיו? הנה כמה דרכים:
-
- תנו שם למה שהילד מרגיש. זה הדבר החשוב ביותר. ממש כמו שאנחנו מלמדים אותם שמות של חפצים, כלים, רכבים או מקומות. כי כשילד יודע איך קוראים למה שהוא מרגיש, הוא יוכל לתקשר לנו את זה כשירגיש כך שוב.
-
- תאמרו לו שכל מה שהוא מרגיש נורמלי. גם פחד. הוא לא מגזים ולא דרמה קווין, הוא מרגיש. לשמוע מכם שהפחד שלו הגיוני יקל עליו ועוצמת הפחד תרד במעט. אתם יכולים לומר משהו כמו ״זה באמת רעש שיכול מאוד להפחיד כי הוא קצת נשמע כמו אזעקה״ או ״אני רואה שאתה פוחד ללכת לבד, אני איתך״ זהו. ככה קצר.
-
- חברו את הפחד לתושייה, לעשיה. אפשר לומר לילד ״אנחנו נתחיל להתאמן בלהתמודד עם הפחד, מה אתה מציע? מה יכול לעזור לך להתחיל ללכת בכוחות עצמך ברחבי הבית?״ או במקרה של פחד מרעשים – ״נקשיב לרעשים שונים ונלמד מה הם. כשתכיר אותם, הם כבר לא יפחידו אותך״ אפשר להקשיב לרעשים ביוטיוב או בכל דרך אחרת. הילד יבין שיש לו כוחות ומשאבים להתמודד עם הפחדים שלו.חשוב לעשות את כל זה בהדרגה. הפחד הוא טבעי וההתגברות עליו היא אפשרית, אנחנו יודעים את זה, עכשיו גם הילד צריך לדעת את זה, וזה אומר לנסות בכל פעם קצת, ביחד אתכם, עד שהפחדים ישתחררו. חשוב להבין שמדובר תהליך איטי שמצריך ליווי הורי, אבל הביטחון של הילד יחזור אליו.
בואו נתמודד עם פחד נפוץ, הפחד של הילד להתהלך לבד בבית:
התחילו בללוות אותו בחלק מהדרך ולחכות באמצע והוא ימשיך. אפשרות נוספת היא ללוות אותו את כל הדרך ואז ללכת לכמה דקות להכין קפה ולחזור, ובאופן הדרגתי להגדיל את הזמן שהוא נמצא בכוחות עצמו בחדר אחר. רעיון נוסף הוא להכין יחד צמיד כוח מגן, או מדליית כוח שומרת, שהילד יענוד עליו ויגע בו כשהוא חש פחד.
עוד דרך התמודדות היא שהילד יתרחק לבד לחדר אחר ואתם תדברו איתו מהחדר השני, או שהילד יספור בקול רם או ישיר שיר אהוב בזמן שהוא מתרחק מכם. אפשר לעזור לילד לדמיין שיש מסביבו בועת הגנה שמגינה עליו, ואפשר להגיד מנטרה מחזקת כמו: “יש לי כוחות של ספיידרמן”, או “אני שמורה, בטוחה ומוגנת”.