לקחת את הילדים לסופר ולשרוד כדי לספר

קניות בסופר עם הילדים לא מוכרחות להיות סיוט, להפך – אם עושים את זה נכון תגלו שזו עשויה להיות חוויה חיובית עבור כל בני הבית, ואירוע מלמד עבורם וגם עבורכם. בבידוד ועושים קניות אונליין? גם שם יש איך לשלב את הילדים ולהרוויח מזה

3:55 דקות

1:03 דקות

12/02/23

אהבתם? שתפו עם חברים

אהבתם?
שתפו עם חברים

יש לי זמן לקרוא ולהתעמק
תנו לי רק ראשי פרקים

אמת ידועה היא שרובנו לא אוהבים לצאת לקניות בסופרמרקט, זה עמוס וגוזל זמן ואם אין לנו סידור וצריך גם לקחת איתנו את הילדים, האימה! אמאל’ה! יש אנשים שיעדיפו ללכת למוסך ולסידורים בביטוח לאומי (טוב, אולי קצת נסחפתי עם ביטוח לאומי). נכון, אפשר לעשות קניות באינטרנט, אבל לחלקנו זה לא מתאים, רוצים לבדוק את המוצרים, לבחור את התוקף, למשש את הירקות או שקצת נכוו משירות המשלוחים של סופר כזה או אחר.

אז מה עושים?

איך משלבים את הצורך ללכת לסופר עם שאר המטלות ועם הילדים? הרי לא נביא בייביסיטר בשביל ללכת לקניות. בשורות הקרובות, אני מקווה שעם כמה רעיונות ודגשים קטנים, אפשר להפוך את הקניות בסופר, או כל יציאה משותפת לסידורים, לחוויה מלמדת, מצמיחה ואפילו, רחמנא ליצלן – לחוויה מהנה! כן, קראתם נכון, חוויה מהנה.

נקודת המוצא שלנו – תחושת מועילות מובילה לרצון לשיתוף פעולה. תחשבו על מקרה שבו הייתם צריכים לעבוד עם אחרים בשיתוף פעולה והרגשתם שמזיזים אתכם הצידה ולא מאפשרים לכם לתרום, להועיל, להיות חלק. התחושה שעולה בדרך כלל במקרים כאלה מובילה אותנו לתסיסה. כך גם הילדים, הם לא שונים מאיתנו בצרכים אלה. אז איך נגרום להם להרגיש תורמים ומועילים?

ישנן הרבה דרכים, למשל:

טרם היציאה לסופר: להכין את רשימת הקניות בשיתוף פעולה עם הילדים. לעבור איתם ביחד על מגירות הירקות והמזווה, לשלוח אותם לשירותים שיבדקו אם נשאר נייר טואלט, לבדוק במקרר כמה חבילות של חמאה או שמנת מתוקה יש ולרשום ביחד  מה צריך לקנות (או לצייר אם לא יודעים לכתוב). הכנה משותפת של רשימת הקניות לא רק תעלה את תחושת המועילות של ילדינו אלא גם תצמצם את אי הוודאות ותהיה חלק מתיאום ציפיות משותף לגבי אותם מוצרים שתרכשו יחד (כולל ממתקים וחטיפים).

במהלך הקניות: הסופר הוא מקום גדול ולעיתים מציף. רשימת הקניות שיצרנו, מאפשרת לנו לקטין את העומס החושי, ומעניקה תחושה של סדר ומטרה.

זוכרים מה מפחית את הסיכוי להתנגדויות? נכון, שיתוף! גם בסופר עצמו, אל תהססו להיעזר בהם. במקום להתייחס אליהם כגורם מפריע או מעכב, תנו להם תפקיד בהתאם לגיל – לסדר את הדברים בעגלה, למחוק פריטים מהרשימה, להכניס ירקות לשקית, להשוות מחירים בין שני מוצרים חליפיים, לאתר פריטים מהרשימה בין המדפים. למצוא את המעברים הנכונים בהם ניתן למצוא מוצרים. ילדים שיודעים לקרוא יכולים לקרוא את השלטים שמפרטים את סוג המוצרים במעבר. לקטנים, אנחנו יכולים להקריא ויחד נבין איזה מוצר מבין המוצרים שלנו יכול להימצא באותו מעבר.

בין כל המוצרים הרבים, הממתקים והחטיפים, למרות שקבענו בדיוק מה נרכוש, עדיין ישנו חשש מובן שהילדים יתפתו ויבקשו שנקנה להם כל מיני דברים שאינם ברשימה ויעשו לנו “חיים קשים”, שאיתם נצטרך להתמודד, ועוד בציבור כשיש עוד אנשים מסביב (התמודדות עם התקפי טנטרום דורשת תהליך מעט רגיש יותר).

כלי מצוין להחזיר לילדים את תחושת השליטה שכבר הסכמנו שמעודדת שיתוף פעולה, הוא לתת להם בחירה. כשאנחנו בוחרים בעצמנו אנחנו מרגישים שאנחנו שולטים, שלא מחליטים עלינו. בחירה גם מסיטה את הדיון, במקום שיהיה עימות שבו אנחנו הגורם המתסכל שאוסר, המגבלה של המציאות תהיה הגורם המתסכל. והמציאות לעיתים מתסכלת, זה שיעור חשוב לחיים. לכן עדיף לתת לכל ילד תקציב אישי, למשל 10-20 ₪ לבזבוזים, והם מחליטים מה הם רוכשים בכסף הזה. כך המגבלה היא חיצונית, סכום הכסף ולא אנחנו שמגבילים. אם הם צעירים מדי להבין את משמעות הסכום, זאת יכולה להיות התחלה של לימוד של חיבור וחיסור (במספרים קטנים, עד 10) אפשרות נוספת עבור הצעירים יותר תהיה מגבלה שתלויה במספר הפריטים, לדוגמה כל ילד יכול לבחור שני פריטים. אם אנחנו עם יותר מילד אחד, נוכל גם ללמד אותם על היתרון של שיתוף פעולה, אם הם יאחדו כוחות ויבחרו ביחד, יתכן ויצאו מרווחים עם מגוון גדול יותר של פריטים, למשל כד גדול של שוקו במקום שני בקבוקונים קטנים לכל אחד (ועל הדרך, הם מרוויחים גם שיעור בסדרי עדיפויות ומתחילים ללמוד את ערך הכסף).

הסופר יכול להיות אפילו מקום למשחק נחמד, למשל אנחנו רכשנו לא מזמן ווקי-טוקי איכותי, אחד אצלי ואחד אצל הבת שלי. וכך אנחנו מתקשרים בין המדפים השונים, אני שולח את נגה למשימות מיוחדות – תביאי גבינה, קמח לבן, פסטה וכו’. והיא יוצאת לדרך חמושה בווקי טוקי, מעדכנת אותי מה היא מצאה ואיפה היא נמצאת.

ולאחר שחזרנו הביתה: גם כאן יש בהחלט מקום לשיתוף של הילדים, סחיבת השקיות הביתה, סידור וארגון המוצרים שנקנו במקרר, במזווה או בארון השירותים.

עוד טיפ קטן, לפני שיוצאים לכיוון הסופר, כדאי לאכול משהו קטן, ילד רעב (וגם מבוגר רעב) נוטה להיות עצבני יותר וגם יכול להתקשות לעמוד בשלל הפיתויים שהסופר מציע.

תקופת הקורונה, עם הבידודים מאלצת אותנו להסתמך על עזרה חיצונית או לעשות את הקניות באינטרנט. גם ביצוע הזמנה באינטרנט יכול לספק קרקע לשיתוף פעולה, עזרה, תחושת משמעות והפגנת עצמאות של ילדינו. ניתן עדיין להיעזר בהם בהכנת רשימת הקניות, לשלוח אותם לבדוק את החוסרים, לסייע בחיפוש המוצרים באתר, להשוואת חלופות ומבצעים. האם הם יודעים את כתובת הבית למשלוח? האם הם יודעים מהו מיקוד?

זכרו, כמו הרבה דברים בחיים, הכל בראש. אם תשנו את זווית ההסתכלות, אם תעשו סוויץ’ ותבחרו להתייחס לעניין כחוויה כיפית עם הילדים, יש סיכוי גדול שכך יהיה.

בסך הכל זאת הזדמנות לעבודה משותפת, חלוקת תפקידים, למידה של מיומנויות חיים והזדמנות לתת לילדים תחושה שהם תורמים ועוזרים.

אמת ידועה היא שרובנו לא אוהבים לצאת לקניות בסופרמרקט, זה עמוס וגוזל זמן ואם אין לנו סידור וצריך גם לקחת איתנו את הילדים, האימה! אמא’לה!

אז מה עושים?

אפשר להפוך את הקניות בסופר, או כל יציאה משותפת לסידורים, לחוויה מלמדת, מצמיחה ואפילו, רחמנא ליצלן – לחוויה מהנה! נקודת המוצא שלנו – תחושת מועילות מובילה לרצון לשיתוף פעולה. כך גם עם הילדים, הם לא שונים מאיתנו בצרכים אלה. אז איך נגרום להם להרגיש תורמים ומועילים?  

טרם היציאה לסופר: להכין את רשימת הקניות בשיתוף פעולה עם הילדים.

במהלך הקניות: הסופר הוא מקום גדול ולעיתים מציף. רשימת הקניות שיצרנו, מאפשרת להקטין את העומס החושי, ומעניקה תחושה של סדר ומטרה.

זוכרים מה מפחית את הסיכוי להתנגדויות? נכון, שיתוף! גם בסופר עצמו, אל תהססו להיעזר בהם. במקום להתייחס אליהם כגורם מפריע או מעכב תנו להם תפקיד בהתאם לגיל – לסדר את הדברים בעגלה, למחוק פריטים מהרשימה, להכניס ירקות לשקית, להשוות מחירים בין שני מוצרים חליפיים, לאתר פריטים מהרשימה בין המדפים.

עושים קניות באינטרנט בגלל הקורונה? ניתן עדיין להיעזר בהם בהכנת רשימת הקניות, לשלוח אותם לבדוק את החוסרים, לסייע בחיפוש המוצרים באתר, להשוואת חלופות ומבצעים. האם הם יודעים את כתובת הבית למשלוח? האם הם יודעים מהו מיקוד?

זכרו, כמו הרבה דברים בחיים, הכל בראש, אם תשנו את זווית ההסתכלות, אם תעשו סוויץ’ ותבחרו להתייחס לעניין כחוויה כיפית עם הילדים, יש סיכוי גדול שכך יהיה.

לכל התכנים

left_arrow_white