על דיכאון, חרדה, צמחי מרפא ומה שביניהם

יניב מורסיאנו, נטורופת ND והרבליסט קליני RH AHG

תקציר המאמר

ארגון הבריאות העולמי WHO  מדגיש את המודעות הגוברת להשפעתם העמוקה של חרדה ודכאון על איכות החיים והבריאות. קיים קשר שאין להכחישו בין מצב רגשי, בריאות גופנית ובריאות נפשית. שיטות טיפול מסורתיות, כולל רפואת צמחים ומדיטציה, מזהות את הקשר הבסיסי הזה.
רפואת הצמחים, המושרשת בגישות עתיקות, רואה במחלות מודרניות רבות סימפטומים ולא ישויות נפרדות.
צמחי מרפא מציעים יתרון ייחודי על פני תרופות על ידי שימוש בחומרים פעילים רבים הפועלים בהרמוניה עם הגוף. מחקרים מראים, שבידוד חומרים פעילים מצמחים מניב השפעות שונות בהשוואה לשימוש בצמח כולו, תוך שימת דגש על חשיבות הטיפול ההוליסטי.

חרדה ודיכאון הם מצבי בריאות הנפש הנפוצים ביותר בעולם. לפי ארגון הבריאות העולמי   WHO  כ 280- מיליון אנשים בעולם סובלים מדיכאון (1), ונכון לשנת 2019 , 301 מיליון אנשים חיו עם הפרעת חרדה, כולל 58 מיליון ילדים ובני נוער (2), כשמגפת COVID-19 החריפה את המגמות הללו.
בשנים האחרונות גוברת המודעות להשפעה העמוקה שיש למצבים אלו על איכות החיים והבריאות הפיסית, והקשר בין מצבו הרגשי של האדם לבין מצבו הפיזי ובריאותו הגופנית נעשה ברור יותר ויותר. הנפש והגוף קשורים קשר בל יינתק!
הבנה זו נמצאת בבסיס כל שיטות הטיפול המסורתיות, החל ברפואת צמחים וכלה במדיטציה. רפואת הצמחים, המושרשת בגישות עתיקות, רואה במחלות מודרניות רבות סימפטומים ולא ישויות נפרדות. קונפליקט רגשי, חוסר איזון של נוזלי הגוף והפרעות במערכת העצבים מוכרים כגורמים הבסיסיים למצבים מסוימים.
גם המדע המודרני כבר מודע לעובדה זו, וישנם מאות מחקרים התומכים בכך. על פי מחקר משנת 2017 (3), לדיכאון יש השפעה ישירה על השינויים הפתופיזיולוגיים של מערכות איברים שונות, שינוי ערכי לחץ הדם, קצב הלב וכו'. מחקר שפורסם ב 2005 (4), וחקר את הקשר בין הפרעות חרדה להפרעות גופניות מצא, שאנשים עם הפרעות חרדה נוטים יותר לדווח על מגוון הפרעות גופניות, כולל מחלות לב וכלי דם, מחלות בדרכי הנשימה, מחלות מערכת העיכול וכאב כרוני.
אי לכך, תמיכה בנפש ובמערכת העצבים היא מרכיב קריטי, ולכן כמעט בכל טיפול, וכמעט ללא קשר לתלונותיו של המטופל, נראה שיהיה צורך לתמוך בנפש ובמערכת העצבים כחלק מהאסטרטגיה הטיפולית.

רפואה מסורתית אל מול מדע מודרני
בגישות טיפול מסורתיות רבות כמו הרפואה היוונית העתיקה, הרפואה הסינית המסורתית, האיורוודה (רפואה הודית מסורתית) ועוד, רוב המצבים הנחשבים כיום למחלות, נחשבו בעבר לתסמינים בלבד. יחד עם זאת, ישנם מספר מצבים, בעיקר נפשיים, שמאז ימי קדם נחשבו למחלות עמוקות, אשר יכלו לייצר תסמינים פיזיולוגיים רבים. דובר בעיקר על שלושה מצבים:
•קונפליקט רגשי – האמונה הרווחת הייתה שקונפליקט רגשי נובע מדיכוי רגשות, מה שמוביל לחסימות בזרימת האנרגיה החיונית או ה"צ'י" בגוף.
•מרה שחורה (דיכאון) – אשר נגרמים מעודף של אחד מארבעת ה"הומורים"(Humors)  או נוזלי הגוף ברפואה היוונית העתיקה: דם, ליחה, מרה צהובה ומרה שחורה, שנחשבו כקובעים את מזגו ובריאותו של אדם.
•היסטריה/פאניקה/פחד/חרדה – אשר נתפסו כהפרעה של מערכת העצבים.

צמחי מרפא הם הרבה יותר מהמרכיבים הפעילים שלהם
צמחי מרפא מציעים יתרון ייחודי על פני תרופות על ידי שימוש בחומרים פעילים רבים, הפועלים בהרמוניה עם הגוף.
למרות, שבשנים האחרונות יש יותר ויותר מחקר מודרני על צמחי מרפא, ולא מעט על צמחים בעלי השפעה על מערכת העצבים, עדיין חשוב להבין שקיים הבדל מהותי בין השפעה של צמח מרפא על גופנו אל מול תרופה כימית.
ההבדל המרכזי הוא שבתרופה כימית, יהיה לרוב חומר פעיל אחד עיקרי, בעוד בצמח מרפא ישנה השפעה של עשרות, ולעיתים מאות מרכיבים פעילים "פיטו-כימיקלים", הפועלים בצורה הרמונית על גופנו.
נעשו מאות מחקרים, אשר הוכיחו שטיפול באמצעות חומר פעיל, אשר בודד מצמח מרפא, ייתן השפעה שונה לחלוטין מעבודה עם הצמח השלם. מצד אחד, לחומר הבודד תהיה השפעה מהירה וחזקה יותר, אולם, ו-"פה קבור הכלב", יהיו לו תופעות לוואי רבות, אותן לא נראה בשימוש בצמח השלם.
מי שעוסק בטיפול אינטגרטיבי בצמחי-מרפא, המחבר בין גישות טיפול מסורתיות לגישות טיפול מודרניות, יודע עד כמה חשוב לייצר אבחנה מסורתית, אשר לרוב תהיה רחבה ומעמיקה אל מול האבחנה המודרנית/מערבית הצרה יותר, בכדי להתאים את הצמחים הנכונים ביותר עבור המטופל.

טיפול בחרדה באמצעות צמחים
חרדה עשויה להופיע בכל גיל מסיבות רבות ומגוונות, כגון תורשה, טראומות, סטרס ממושך, שינויים הורמונליים ועוד. לחרדה יהיו ביטויים פיזיולוגים וביטויים פסיכולוגיים.
ביטויים פיזיולוגיים: דפיקות לב מואצות, הזעה, יובש בפה, מתח בשרירים, מעי-רגיז ושלשול, נדודי-שינה, בחילה, קושי בבליעה ועוד.
ביטויים פסיכולוגיים: עצבנות, שיתוק, תחושת ניתוק, אפאטיות ועוד.
ישנם צמחים רבים המיועדים לטיפול בחרדות, חלקם עדינים יותר, ומתאימים לשימוש ממושך, וחלקם עוצמתיים יותר, ומתאימים לשימוש אקוטי נקודתי.
מניסיוני הקליני למדתי, שאנשים הסובלים מחרדה תמיד יבקשו להחזיק הרכב צמחים לשימוש אקוטי בהישג יד. עצם הידיעה מרגיעה אותם. למטרה זו, הצמח המוביל ללא צל של ספק הינו הוולריאן הרפואי Valerian officinalis.
הוולריאן הרפואי הינו צמח מרפא סופר חשוב הנמכר בישראל תחת רשימת צמחי המרפא המותרים לשיווק על-ידי בתי מרקחת בלבד. הוא נפוץ ברחבי אירופה ובעיקר באנגליה, בהולנד ובבלגיה, כצמח בר וכגידול מסחרי. לצמח מיוחס שימוש מסורתי ארוך שנים, אשר מתועד היטב לטיפול בבעיות מערכת העצבים, ובעיקר בהיסטריה, בחרדה, באי-שקט ובהפרעות שינה.
לוולריאן מיוחסת עוצמת פעילות בינונית.
ממחקר משנת 2021 (5) עולה כי שורש ולריאן עשוי להיות טיפול חלופי בטוח ויעיל להפרעות שינה וחרדה.
לרוב נשלב אותו למטרה זו עם כשות Humulus lupulus או פסיפלורה Passiflora incarnata אשר מאזנים את פעולתו. יש לציין שוולריאן רפואי מותר לשיווק ומכירה בבתי-מרקחת בלבד, אך אינו מצריך מרשם רופא.

תמיכה צמחית ארוכת טווח בחרדה
בכדי לטפל בחרדה בצורה יעילה, חשוב ביותר ליטול צמחים עדינים ומזינים לתקופה ממושכת של כ 12- שבועות לפחות. חשוב לזכור, שחרדה ומתח לאורך זמן שוחקת את מערכת העצבים ומחלישה אותה, ולכן מעבר לצמחי-מרפא, אשר נותנים מענה מהיר לתסמיני החרדה, כמו אלו שהוזכרו מעלה, חשוב במקביל לתמוך ולחזק את מערכת העצבים.
דוגמא לצמחים לתמיכה במערכת העצבים ולטיפול בחרדה:
Scutellaria lateriflora, Melissa officinalis
צמחים אלו פועלים לאט, אך על פי רפואת הצמחים המסורתית עובדים מהעומק, ולכן יש ליטול מהם מספר חודשים, על מנת להשיג את מלוא השפעתם הרפואית.
דוגמא להרכב לתמיכה במערכת העצבים ולטיפול בחרדה לטיפול אקוטי, הכנה רוקחית (בית מרקחת בלבד):
כמוסות המכילות תמציות מרוכזות מהצמחים הבאים:
EXT. Valerian off.- 200mg, EXT. Passiflora inc.- 200mg
אופני שימוש ומינונים: 1-2 כמוסות לפי הצורך.

דיכאון – סיבות, תסמינים וטיפול היעיל
הסיבות אשר עלולות לגרום לדיכאון רבות ומגוונות, ומצריכות בירור מעמיק. יתכנו היבטים תורשתיים, נוירולוגים, הורמונליים, סביבתיים/טראומתיים ועוד.
תסמיני הדיכאון הם דכדוך, עצבות, בכי, חוסר עניין, קושי בביצוע מטלות יומיומיות, ירידה בחשק המיני, חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר, עייפות, חוסר אנרגיה, בעיות קשב, חוסר ריכוז ומחשבות אובדניות.

תקווה לריפוי: טיפול בצמחי מרפא בדיכאון
בניגוד לטיפול בחרדות, לדיכאון כמעט ובלתי אפשרי לתת מענה אקוטי, כזה שייתן השפעה מהירה. הטיפול הצמחי בדיכאון מתחיל להשפיע לרוב כעבור 4-3 שבועות, ולעיתים אף יותר מכך, ולכן יש ליטול את צמחי-המרפא לתקופות ממושכות, תחת פיקוח של איש מקצוע מיומן.
ישנם צמחים רבים לטיפול בדיכאון, ומומלץ להתאימם באופן פרטני לכל אדם ואדם על ידי איש מקצוע מיומן.
להלן מספר צמחים והרכבים לטיפול בדיכאון:

שם בוטני: Hypericum perforatum , שם עממי: St. John’s Wort
שם עברי: פרע מחורר
היפריקום, הוא צמח מרפא ברשימת משרד הבריאות, הדורש רישיון בית מרקחת למכירה. הוא יליד אירופה, מערב אסיה וצפון אפריקה, אך כיום גדל ברחבי העולם. היפריקום שימש במשך מאות שנים על ידי רופאים מפורסמים כמו היפוקרטס ופארצלסוס לטיפול בדיכאון, חרדה, הפרעות רגשיות וכאב עצבי ולא בכדי. פאראצלזוס, רופא, כימאי ופילוסוף שוויצרי שחי במאה ה 16 , טען כי הפרע עולה על כל התרופות והרופאים.
במדינות מערביות רבות, תמציות של פרע מחורר משמשות כתרופה קונבנציונלית לטיפול בדיכאון וחרדה. בגרמניה למשל, הצמח נרשם על ידי רופאים בתדירות גבוהה פי כמה וכמה מאשר תרופות סינתטיות.
כיום משווקת בישראל תרופה הקרויה "ראומטיב" המורכבת ממספר חומרים פעילים המופקים מהיפריקום, והינה תחת מרשם רופא להרגעה והפחתה של דיכאון או חרדה.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הפרע לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, המתאים לשימוש ארוך טווח בהפרעות של דיכאון וחרדה, כמו גם בטיפול במחלות ויראליות ובפגעי עור.

שם בוטני: Rhodiola rosea , שם עממי: Golden Root , שם עברי: רודיולה
רודיולה, עשב רב שנתי עם כשרון פריחה, הוא יליד האזורים ההרריים של מרכז וצפון אסיה, כמו גם באירופה, רוסיה, סקנדינביה ומעבר לו. במשך מאות שנים, צמח הפלא הזה היה בחירה ברפואה הסקנדינבית והרוסית, הידוע כמגביר את הסיבולת הפיזית, את ביצועי העבודה וכמטפל כמעט בכל דבר, מעייפות ועד אימפוטנציה.
וזה עוד לא הכל! הפרעות עצבים, אנמיה ודיכאון הם רק עוד כמה ברשימת הריפוי המרשימה שלו.
מחקרים הראו, כי היעילות של טיפול ברודיולה תלויה במינון. למינונים נמוכים עד בינוניים יש השפעה מעוררת על מערכת העצבים המרכזית, בעוד שלמינונים גבוהים יותר יש השפעה מרגיעה. תמצית הצמח גם מגבירה את ההשפעה של נוירוטרנסמיטורים במוח, כמו  נוראדרנלין, דופמין וסרוטונין, על ידי הגברת החדירות של מחסום הדם-מוח.
במחקר מ 2014 (6) נמצא כי ל Rhodiola rosea עשויות להיות השפעות נוגדות דיכאון על ידי אפנון ציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-אדרנל (HPA)  והפחתת הדלקת.
תוצאותיו של מחקר שפורסם במרץ 2020 (7) הראו כי השילוב של קפסולת רודיולה וסרטרלין (תרופה נוגדת דיכאון) שיפר משמעותית את תסמיני הדיכאון, את איכות החיים ואת התסמינים הקליניים של המשתתפים בהשוואה לסרטרלין בלבד או פלצבו, ללא תופעות לוואי חמורות.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הרודיולה לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, והיא נחשבת לאדפטוגן המועדף למצבים המשלבים חולשה ודיכאון.
למרות האמור לעיל, יש לזכור שבכדי לקבל את הטיפול הנכון והמתאים יש להיוועץ באיש מקצוע מיומן.
לאינדקס הצמחים המלא של יניב מורסיאנו וראן פארמה:
https://www.ranpharma.com/index.php?route=product/plants&filter_letter=bot_name&ppath=10

מקורות

1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders
3. Raič M. Depression and Heart Diseases: Leading Health Problems. Psychiatr Danub. 2017 Dec;29 Suppl 4(Suppl 4):770-777. PMID: 29278623.
4. Sareen J, Cox BJ, Clara I, Asmundson GJ. The relationship between anxiety disorders and physical disorders in the U.S. National Comorbidity Survey. Depress Anxiety. 2005;21(4):193-202. doi: 10.1002/da.20072. PMID: 16075453.
5. Tammadon MR, Nobahar M, Hydarinia-Naieni Z, Ebrahimian A, Ghorbani R, Vafaei AA. The Effects of Valerian on Sleep Quality, Depression, and State Anxiety in Hemodialysis Patients: A Randomized, Double-blind, Crossover Clinical Trial. Oman Med J. 2021 Mar 31;36(2):e255. doi: 10.5001/omj.2021.56. PMID: 33936782; PMCID: PMC8077445.
6. Mao JJ, Li QS, Soeller I, Xie SX, Amsterdam JD. Rhodiola rosea therapy for major depressive disorder: a study protocol for a randomized, double-blind, placebo- controlled trial. J Clin Trials. 2014 Jun 20;4:170. doi: 10.4172/2167-0870.1000170. PMID: 25610752; PMCID: PMC4297663.
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032719331398#:~:text=It%20is%20conclu

רוצים להישאר מעודכנים?

המגזין שלנו יוצא פעמיים בשנה, אנחנו כבר נדאג לשלוח לך כל גיליון חדש ומאמרים חדשים רלוונטים ישירות למייל שלך

צרפו אותי

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie , של תנובה ושל צדדים שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.