תזונה וחיידקי המעי: הקשר למחלות מעי דלקתיות
ד"ר ליהי גודני, דיאטנית וחוקרת תזונה, המערך לגסטרואנטרולוגיה והיחידה לתזונה, המרכז הרפואי רבין, , יו"ר (D-ECCO) Dietitians of the European Crohn’s Colitis Organization
תקציר המאמר
המנגנונים הגורמים למחלות מעי דלקתיות אינם ברורים לגמרי, אך הסברה היא כי הרכב המיקרוביום, אשר חשוב בין היתר להתפתחות תקינה של מערכת החיסון במעי ולתפקוד תקין של אפיתל המעי, הנו גורם חשוב בהתפתחותן.
מכיוון שהרכב המיקרואורגניזמים במעי מושפע מהתזונה ומאורח החיים, מחקרים מנסים להסביר כיצד יחסי הגומלין בין התזונה לבין המיקרואורגניזמים במעי יכולים לתרום להבנת המנגנונים הקשורים בהתפתחות, טיפול ומניעת מחלות מעי דלקתיות.
*תקציר המאמר. למאמר המלא יש להוריד את הגיליון המלא ב pdf
שכיחות מחלות המעי הדלקתיות (מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית) עולה ברחבי העולם ובמיוחד במדינות המסגלות לעצמן אורח חיים מערבי, ממצא המדגיש את חשיבות הגורם הסביבתי בהתפתחות מחלות אלו. לתזונה, להרכב המיקרוביום במעי וליחסי הגומלין בינהם תפקיד חשוב בהתפתחות מחלות מעי דלקתיות. הרכב חיידקי המעי של חולים במחלות מעי דלקתיות מאופיין בחוסר איזון (דיסביוזיס), המתבטא בירידה בעושר ובמגוון החיידקי, בירידה בכמות של חיידקים הנחשבים כמועילים ובעליה בכמות חיידקים הנחשבים כפתוגניים. חיידקים מועלים כוללים יצרני חומצות שומן קצרות שרשרת, שכיחות חיידקים אלו עולה בתגובה לתזונה עשירה בסיבים תזונתיים. חיידקים פתוגניים לעומתם, כוללים בין היתר חיידקים היודעים להיצמד לאפיתל המעי ובכך לעורר תגובה חיסונית.
מחקרים אפידמיולוגיים ומנגנוניים תומכים בכך שתזונה מערבית, העשירה בסוכר, שומן ותוספי מזון כגון מתחלבים, קשורה בעליה בשכיחות מחלות מעי דלקתיות ובעלת השפעה שלילית על הרכב ותפקוד המיקרוביום, הכוללת ירידה בעושר ובמגוון החיידקי ושגשוג חיידקים פתוגניים היכולים להיצמד לרירית המעי ולעורר תגובה חיסונית. לעומת זאת, דפוס המבוסס על מגוון מזונות מן הצומח כגון התזונה הים תיכונית קשור בהיארעות נמוכה יותר של מחלות מעי דלקתיות וייתכן שהשפעה זו מתווכת בחלקה על ידי שיפור הרכב ותפקוד המיקרוביום. תזונה ים תיכונית קשורה בעושר ומגוון גבוהים יותר ובשכיחות גבוהה של חיידקים המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת. לאור השפעתה המיטיבה על הרכב חיידקי המעי, מדדי דלקת, מדדים קליניים ואיכות חיים וכן הקשר בין היענות לדפוס זה ובין שיעורים נמוכים יותר של התפתחות מחלות מעי דלקתיות, תזונה ים תיכונית מותאמת אישית (לפי צרכי וסבילות המטופל), עשויה להיות אסטרטגיה תזונתית מומלצת למטופלים במחלות מעי דלקתיות ולקרובי משפחתם.
ביבליוגרפיה
1. Jairath V, Feagan BG. Global burden of inflammatory bowel disease. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020;5(1):2-3.
2. Kaplan GG, Ng SC. Understanding and Preventing the Global Increase of Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterology. 2017;152(2):313-321.e2.
3. Sugihara K, Kamada N. Diet–microbiota interactions in inflammatory bowel disease. Nutrients. 2021;13(5).
4. Khan I, Ullah N, Zha L, et al. Alteration of Gut Microbiota in Inflammatory Bowel Disease (IBD): Cause or Consequence? IBD Treatment Targeting the Gut Microbiome. Pathogens. 2019;8(3).
5. Sokol H, Leducq V, Aschard H, et al. Fungal microbiota dysbiosis in IBD. Gut. 2017;66(6):1039-1048.
6. Martinez-Medina M, Denizot J, Dreux N, et al. Western diet induces dysbiosis with increased E coli in CEABAC10 mice, alters host barrier function favouring AIEC colonisation. Gut. 2014;63(1):116-124.
7. Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, et al. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nat 2015 5197541. 2015;519(7541):92-96.
8. Chassaing B, Compher C, Bonhomme B, et al. Randomized Controlled-Feeding Study of Dietary Emulsifier Carboxymethylcellulose Reveals Detrimental Impacts on the Gut Microbiota and Metabolome. Gastroenterology. 2022;162(3):743-756.
9. Narula N, Wong ECL, Dehghan M, et al. Association of ultra-processed food intake with risk of inflammatory bowel disease: prospective cohort study. BMJ. 2021;374.
10. Lo CH, Khandpur N, Rossato SL, et al. Ultra-processed Foods and Risk of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis: A Prospective Cohort Study. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021;20(6).
11. Bolte LA, Vich Vila A, Imhann F, et al. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. Gut. 2021;70(7):1287-1298.
12. De Filippis F, Pellegrini N, Vannini L, et al. High-level adherence to a Mediterranean diet beneficially impacts the gut microbiota and associated metabolome. Gut. 2016. 65(11):1812-1821.
13. Khalili H, Håkansson N, Chan SS, et al. Adherence to a Mediterranean diet is associated with a lower risk of later-onset Crohn’s disease: Results from two large prospective cohort studies. Gut. 2019. 69(9):1637-1644
14. Turpin W, Dong M, Sasson G, et al. Mediterranean-like dietary pattern associations with gut microbiome composition and sub-clinical gastrointestinal inflammation. Gastroenterology. 2022; S0016-5085(22)00528-5.
15. Lewis JD, Sandler RS, Brotherton C, et al. A Randomized Trial Comparing the Specific Carbohydrate Diet to a Mediterranean Diet in Adults With Crohn's Disease. Gastroenterology. 2021. 61(3):837-852
16. Chicco F, Magrì S, Cingolani A, et al. Multidimensional Impact of Mediterranean Diet on IBD Patients. Inflamm Bowel Dis. 2020. 1;27(1):1-9.
17. Zhang Z, Taylor L, Shommu N, et al. A Diversified Dietary Pattern Is Associated With a Balanced Gut Microbial Composition of Faecalibacterium and Escherichia/Shigella in Patients With Crohn’s Disease in Remission. J Crohn’s Colitis. 2020;14(11):1547-1557.
18. Godny L, Reshef L, Pfeffer-Gik T, et al. Adherence to the Mediterranean diet is associated with decreased fecal calprotectin in patients with ulcerative colitis after pouch surgery. Eur J Nutr. 2019. 59(7):3183-3190.
19. Godny L, Maharshak N, Reshef L, et al. Fruit consumption is associated with alterations in microbial composition and lower rates of pouchitis. J Crohns Colitis. 2019. 13(10):1265-1272
20. Dubinsky V, Reshef L, Rabinowitz K, et al. Dysbiosis in Metabolic Genes of the Gut Microbiomes of Patients with an Ileo-anal Pouch Resembles That Observed in Crohn’s Disease. mSystems. 2021;6(2).
21. Goren I, Godny L, Reshef L, et al. Starch Consumption May Modify Antiglycan Antibodies and Fecal Fungal Composition in Patients With Ileo-Anal Pouch. Inflamm Bowel Dis. 2018. 14;25(4):742-749
22. Hart L, Verburgt CM, Wine E, et al. Nutritional therapies and their influence on the intestinal microbiome in pediatric inflammatory bowel disease. Nutrients. 2022;14(1):4.