תסמונת המעי הרגיש – ההיבט התזונתי

רוני ברוך דיאטנית RD M.Sc , המח' לתזונה, היחידה למחלות תפקודיות של מע' העיכול, המכון הגסטרואנטרולוגי, מרכז רפואי ת"א ע"ש סוראסקי, יו"ר פורום גסטרו עמותת "עתיד"

תקציר המאמר

המרכיב התזונתי מהווה כיום גורם מרכזי בטיפול בסובלים מתסמונת המעי הרגיש.
בשנים האחרונות נצבר ידע רב, המבסס את השימוש בהתערבויות תזונתיות בטיפול ב- IBS.

*תקציר המאמר. למאמר המלא יש להוריד את הגיליון המלא ב pdf

תסמונת המעי הרגיש – Irritable bowel syndrome (IBS) הינה הפרעה תפקודית כרונית במערכת העיכול ושכיחותה עומדת על כ-4% במדינות המערב , כשנשים מדווחות על תסמיני IBS פי 1.5-3 יותר מגברים. רוב המטופלים משייכים את התסמינים שבגינם סובלים למזון אותו הם צורכים, ומדווחים שהדיאטה הינה הגורם העיקרי שמשפיע על איכות חייהם.
בשנים האחרונות נצבר ידע רב המבסס את השימוש בהתערבויות תזונתיות בטיפול ב- IBS.
הדיאטה הנחקרת ביותר במעי רגיש עם העדות המובהקת ביותר לשיפור בתסמינים האופייניים לה היא דיאטה דלה ב- FODMAP. דיאטה זו מבוססת על הימנעות/הפחתת מזונות העשירים ברכיבים מקבוצת הפחמימות אשר אינן נעכלים ביעילות במעי הדק. רכיבים אלו מתפרקים ע"י חיידקי המעי בתהליכי תסיסה הגורמים להחמרת תסמיני מעי רגיש במגוון מנגנונים הכוללים עליה באוסמולריות בחלל המעי הדק זו מובילה לעליה בתכולת המים במעי הגס. מצב זה גורם ליציאות רכות/שלשול כמו גם לייצור גזים הנלווים לתהליך התסיסה, ולהעלאת נפח תכולת חלל המעי הגס, מצב המתאפיין בכאב, נפיחות ותחושת לחץ.
מחקרים רבים עד היום הוכיחו את יעילותה של הדיאטה כשבין 50-70% מהמטופלים יגיבו לדיאטת FODMAP תוך שיפור בתסמינים.
בפתולוגיה שמוכרת כ- Non celiac gluten sensitivity (NCGS) ניתן לזהות תסמינים המאפיינים את תסמונת המעי הרגיש- "IBS- like " במערכת העיכול ומחוצה לה . עד כה לא נמצאו ביומרקרים לאבחון רגישות לגלוטן, לציין שכאשר מפחיתים את צריכת הגלוטן , יורדת גם צריכת הפרוקטנים, ATIs ואגלוטינינים -רכיבים שעשויים גם כן להיות בעלי קשר לתסמינים במערכת העיכול.
נמצאו רכיבי מזון נוספים שקשורים להיארעות תסמיני מעי רגיש ביניהם : קפסאיצין רכיב בפלפל וקיים במזון חריף, אלכוהול, קפאין ורכיב השומן במזון.
סיבים תזונתיים- נמצא שבמטופלי IBS-C תוספת של סיבים תזונתיים מסיסים עשויה לשפר את תדירות ומרקם היציאות ללא החמרה בתסמינים אחרים.
דיאטת אלימינציה ע"פ נוגדני IgG- לא נמצאה קורלציה בין חומרת התסמינים הקשורים לתסמונת המעי הרגיש לבין רמות IgG4 שנמדדו בנחקרים ומסקנת החוקרים היא שרמות IgG הינה תגובה פיזיולוגית של מערכת החיסון של המעי כחלק מחשיפה לרכיבים אנטיגנים במזון. בשלב זה לא ניתן להמליץ על בדיקה זו לצורך אבחון רגישות למזון במטופלי מעי רגיש.
המרכיב התזונתי מהווה כיום גורם מרכזי בטיפול בסובלים מתסמונת המעי הרגיש.
גורמים נוספים שעשויים להשפיע על התסמינים מחד והטיפול מאידך כוללים:
התנהגות אכילה , תוספת פרוביוטיקה ,מזון מעובד.
אנמנזה הכוללת פרוט ניסיון העבר, איתור רגישות לרכיבי מזון ומתן תוכנית טיפולית מבוססת ומותאמת למטופל אישית הינה בסיס הטיפול התזונתי תוך שהוא ניתן ע"י דיאטן/ית ייעודי/ת.

ביבליוגרפיה

1. Ami D. Sperber et al.  Worldwide Prevalence and Burden of Functional Gastrointestinal Disorders, Results of Rome Foundation Global Study. Gastroenterology 2021;160:99–114
2. Hayes PA, Fraher MH, Quigley EMM. Irritable bowel syndrome: The role of food in pathogenesis and management. Gastroenterol Hepatol. 2014;10(3):164-174.
3. 3. Lacy BE, Mearin F, Chang L, et al. Bowel disorders. Gastroenterology. 2016;150(6):1393-1407.
4. Tuck CJ, Reed DE, Muir JG, Vanner SJ. Implementation of the low FODMAP diet in functional gastrointestinal symptoms: A real-world experience. Neurogastroenterol Motil. 2020;32(1).
5. McKenzie YA, Alder A, Anderson W, et al. British Dietetic Association evidence-based guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults. J Hum Nutr Diet. 2012;25(3):260-274.
6. Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG. A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 2014;146(1):67-75.
7. YA M, RK B, H L, et al. British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). J Hum Nutr Diet. 2016;29(5):549-575.
8. van Lanen AS, de Bree A, Greyling A. Efficacy of a low-FODMAP diet in adult irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. 2021;60(6):3505-3522.
9. Black CJ, Staudacher HM, Ford AC. Efficacy of a low FODMAP diet in irritable bowel syndrome: Systematic review and network meta-analysis. Gut. 2021:1-10
10. Halmos EP, Christophersen CT, Bird AR, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG. Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut. 2015;64(1):93-100. doi:10.1136/gutjnl-2014-307264
11. Whelan K, Martin LD, Staudacher HM, Lomer MCE. The low FODMAP diet in the management of irritable bowel syndrome: an evidence-based review of FODMAP restriction, reintroduction and personalisation in clinical practice. J Hum Nutr Diet. 2018;31(2):239-255.
12. Bennet SMP, Böhn L, Störsrud S, et al. Multivariate modelling of faecal bacterial profiles of patients with IBS predicts responsiveness to a diet low in FODMAPs. Gut. 2018;67(5):872-881.
13. Rossi M, Aggio R, Staudacher HM, et al. Volatile Organic Compounds in Feces Associate With Response to Dietary Intervention in Patients With Irritable Bowel Syndrome. Clin Gastroenterol Hepatol. 2018;16(3):385-391.
14. XJ W, M C, S V, C T. Review article: biological mechanisms for symptom causation by individual FODMAP subgroups – the case for a more personalised approach to dietary restriction. Aliment Pharmacol Ther. 2019;50(5):517-529.
15. EP H, PR G. Controversies and reality of the FODMAP diet for patients with irritable bowel syndrome. J Gastroenterol Hepatol. 2019;34(7):1134-1142.
16.    Tovoli F, Masi C, Guidetti E, Negrini G, Paterini P, Bolondi L. Clinical and    diagnostic aspects of gluten related disorders. World J Clin Casess. 2015 March 16; 3(3): 275-284
17. Makharia A, Catassi C, Makharia GK. The Overlap between Irritable Bowel
Syndrome and Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Clinical Dilemma. Nutrients.
2015 Dec 10;7(12):10417-26.
18. Ludvigsson JF, Leffler DA, Bai JC, et al. The Oslo definitions for coeliac disease and related terms. Gut. 2013;62(1):43-52.
19. Fjeldheim Dale H, Biesiekierski JR, Lied GA. Non-coeliac gluten sensitivity and the spectrum of gluten-related disorders: an updated overview. Nutr Res Rev. 2019 Jun;32(1):28-37 2018.
20. Ellis A, Linaker BD. Non-coeliac gluten sensitivity? Lancet (London, England). 1978;1(8078):1358-1359.
21. Sapone A, Bai JC, Ciacci C, et al. Spectrum of Gluten-Related Disorders: Consensus on New Nomenclature and Classification.; BMC Medicine 2012, 10:13
22. Catassi C, Bai JC, Bonaz B, et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders. Nutrients. 2013;5(10):3839.
23. Catassi C, Elli L, Bonaz B, et al. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients. 2015;7:4966-4977.
24. Catassi C, Alaedini A, Bojarski C, et al. The Overlapping Area of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) and Wheat-Sensitive Irritable Bowel Syndrome (IBS): An Update. Nutrients. 2017;9(11).
25. Volta U, Pinto-Sanchez MI, Boschetti E, Caio G, De Giorgio R, Verdu EF. Dietary triggers in irritable bowel syndrome: Is there a role for gluten? J Neurogastroenterol Motil. 2016;22(4):547-557.
26. Vazquez-Roque MI, Camilleri M, Smyrk T, et al. A Controlled Trial of Gluten-Free Diet in Patients with Irritable Bowel Syndrome-Diarrhea: Effects on Bowel Frequency and Intestinal Function. Gastroenterology. 2013;144(5):903.
27. Rej A, Sanders DS. Gluten-Free Diet and Its “Cousins” in Irritable Bowel Syndrome. Nutrients. 2018;10(11).
28. Aziz I, Hadjivassiliou M, Sanders DS. The spectrum of noncoeliac gluten sensitivity. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2015;12(9):516-526.
29. Junker Y, Zeissig S, Kim SJ, et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J Exp Med. 2012;209(13):2395-2408.
30. Molina-Infante J, Carroccio A. Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity Confirmed in Few Patients After Gluten Challenge in Double-Blind, Placebo-Controlled Trials. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017;15(3):339-348.
31. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018;154(3):529-539.
32. Bonder MJ, Tigchelaar EF, Cai X, et al. The influence of a short-term gluten-free diet on the human gut microbiome. Genome Med. 2016;8(1).
33. De Palma G, Nadal I, Collado MC, Sanz Y. Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. Br J Nutr. 2009;102(8):1154-1160.
34. Nordin E, Brunius C, Landberg R, Hellström PM. Fermentable oligo-, di-, monosaccharides, and polyols (FODMAPs), but not gluten, elicit modest symptoms of irritable bowel syndrome: a double-blind, placebo-controlled, randomized three-way crossover trial. Am J Clin Nutr. 2022;115(2):344-352.
35. Akbar A, Yiangou Y, Facer P, Walters JRF, Anand P, Ghosh S. Increased capsaicin receptor TRPV1-expressing sensory fibres in irritable bowel syndrome and their correlation with abdominal pain. Gut. 2008;57(7):923-929.
36. Chan CLH, Facer P, Davis JB, et al. Sensory fibres expressing capsaicin receptor TRPV1 in patients with rectal hypersensitivity and faecal urgency. Lancet (London, England). 2003;361(9355):385-391.
37. Bortolotti M, Porta S. Effect of red pepper on symptoms of irritable bowel syndrome: preliminary study. Dig Dis Sci. 2011;56(11):3288-3295.
38. Gonlachanvit S, Mahayosnond A, Kullavanijaya P. Effects of chili on postprandial gastrointestinal symptoms in diarrhoea predominant irritable bowel syndrome: evidence for capsaicin-sensitive visceral nociception hypersensitivity. Neurogastroenterol Motil. 2009;21(1):23-32.
39. Agarwal MK, Bhatia SJ, Desai SA, Bhure U, Melgiri S. Effect of red chillies on small bowel and colonic transit and rectal sensitivity in men with irritable bowel syndrome. Indian J Gastroenterol. 2002;21(5):179-182.
40. Reding KW, Cain KC, Jarrett ME, Eugenio MD, Heitkemper MM. Relationship between patterns of alcohol consumption and gastrointestinal symptoms among patients with irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2013;108(2):270-276.
41. Simrén M, Månsson A, Langkilde AM, et al. Food-related gastrointestinal symptoms in the irritable bowel syndrome. Digestion. 2001;63(2):108-115.
42. Hayes P, Corish C, O’Mahony E, Quigley EMM. A dietary survey of patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet. 2014;27 Suppl 2(SUPPL2):36-47.
43. Saito YA, Locke GR, Weaver AL, Zinsmeister AR, Talley NJ. Diet and functional gastrointestinal disorders: a population-based case-control study. Am J Gastroenterol. 2005;100(12):2743-2748.
44. Faresjö Å, Johansson S, Faresjö T, Roos S, Hallert C. Sex differences in dietary coping with gastrointestinal symptoms. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2010;22(3):327-333
45. Simrén M, Agerforz P, Björnsson ES, Abrahamsson H. Nutrient-dependent enhancement of rectal sensitivity in irritable bowel syndrome (IBS). Neurogastroenterol Motil. 2007;19(1):20-29. doi:10.1111/J.1365-2982.2006.00849.X
46. Böhn L, Störsrud S, Törnblom H, Bengtsson U, Simrén M. Self-reported food-related gastrointestinal symptoms in IBS are common and associated with more severe symptoms and reduced quality of life. Am J Gastroenterol. 2013;108(5):634-641. doi:10.1038/AJG.2013.105
47. Serra J, Salvioli B, Azpiroz F, Malagelada JR. Lipid-induced intestinal gas retention in irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 2002;123(3):700-706. doi:10.1053/GAST.2002.35394
48. Simrén M, Abrahamsson H, Björnsson ES. Lipid-induced colonic hypersensitivity in the irritable bowel syndrome: the role of bowel habit, sex, and psychologic factors. Clin Gastroenterol Hepatol. 2007;5(2):201-208.
49. Singh R, Salem A, Nanavati J, Mullin GE. The Role of Diet in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review. Gastroenterol Clin North Am. 2018;47(1):107-137.
50. Moayyedi P, Quigley EMM, Lacy BE, et al. The effect of fiber supplementation on irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2014;109(9):1367-1374.
51. Nagarajan N, Morden A, Bischof D, et al. The role of fiber supplementation in the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2015;27(9):1002-1010.
52. Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, Whorwell PJ. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut. 2004;53(10):1459-1464.
53. Zar S, Mincher L, Benson MJ, Kumar D. Food-specific IgG4 antibody-guided exclusion diet improves symptoms and rectal compliance in irritable bowel syndrome. Scand J Gastroenterol. 2005;40(7):800-807.
54. Drisko J, Bischoff B, Hall M, McCallum R. Treating irritable bowel syndrome with a food elimination diet followed by food challenge and probiotics. J Am Coll Nutr. 2006;25(6):514-522
55. Zar S, Benson MJ, Kumar D. Food-specific serum IgG4 and IgE titers to common food antigens in irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2005;100(7):1550-1557.
56. Algera J, Colomier E, Simrén M. The dietary management of patients with irritable bowel syndrome: A narrative review of the existing and emerging evidence. Nutrients. 2019;11(9).
57. W.D.Chey, J.G.Hashash,L. Manning, L. Chang .AGA Clinical Practice Update on the Role of Diet in Irritable Bowel Syndrome: Expert Review. Gastroenterology 2022;162:1737–1745

רוצים להישאר מעודכנים?

המגזין שלנו יוצא פעמיים בשנה, אנחנו כבר נדאג לשלוח לך כל גיליון חדש ומאמרים חדשים רלוונטים ישירות למייל שלך

צרפו אותי

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie , של תנובה ושל צדדים שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.