הנחיות תזונתיות הן כלי חינוכי. אוסף של קווים מנחים מבוססי מדע, המכילים מסרים בריאותיים בנושאי אכילה ואורח חיים בריאים. מטרת ההנחיות היא לשמור על בריאות הציבור. המידע בהנחיות תזונתיות מוצג בדרך כלל במסרים קצרים וקליטים, בשפה פשוטה שרוב הציבור יכול להבינה ובאמצעות סמלים, תמונות או גרפים. ההנחיות התזונתיות מפותחות על ידי צוות רב-תחומי, המורכב מנציגי חקלאות, בריאות, חינוך, תזונה ומדעי מזון, צרכנים, ארגונים לא ממשלתיים, תעשיית המזון, גופי תקשורת ואנתרופולוגים. בתהליך הפיתוח נסקרים מקורות רבים של מידע, כגון ראיות מדעיות של הקשר בין דיאטה, תזונה ובריאות, ונתונים על ייצור מזון, צריכת מזון, הרכב מזון, עלות ונגישות בכל מדינה ומדינה. כל הפרמטרים הנ"ל בתוספת השראה ממדינות אחרות, מגובשים לכלל דוח, הכולל הנחיות תזונתיות, אשר מתעדכנות מעת לעת בהתאם לשינויים שחלים באוכלוסייה ובמדע (1,2).
הנחיות תזונתיות מסביב לעולם
כ 100 מדינות מסביב לעולם – מדינות אסיה ומדינות האוקיינוס השקט, אפריקה, אירופה, צפון אמריקה, המזרח התיכון אמריקה הלטינית והאיים הקריביים, פיתחו הנחיות תזונתיות. בכל מדינה ומדינה, ההנחיות משקפות את אופי התזונה המיוחד לאותה אוכלוסייה ואת ההמלצות המיועדות לפתור בעיה בריאותית ותזונתית אופיינית לדוגמא: מחלות מטבוליות, תת תזונה, מחלות זיהומיות ועוד – אם בגלל שפע, אם בגלל מחסור.
בעבר, ברוב מדינות העולם, עיקר המסרים בהנחיות התזונתיות עסקו במניעת מחסורים תזונתיים, כמו מחסור בוויטמינים שונים כמו ויטמין A ו- D , מחסור בברזל, יוד וכו', שאפיינו את המאה הקודמת. כיום עקב השינוי באורח החיים, עיקר ההנחיות עוסקות בתזונה המונעת את מחלות עידן השפע. הסיבה לכך הינה שבעבר, התזונה אופיינה במזון "ראשוני", כזה שאינו מעובד יתר על המידה, מגוון ומאוזן, גדל במקום, ונצרך טרי ובעונתו. עם הקידמה, הגלובליזציה, המעבר לחיים עירוניים יותר, השינויים באורח החיים, ושינויים באספקת המזון חלו שינויים במאפייני התזונה. שינויים אלה, בשילוב עם זמינות מוגברת ושיווק של מוצרים בעלי ערך תזונתי נמוך, מדגישים את הצורך בהדרכה תזונתית עקבית, פשוטה ומעשית כדי לאפשר לאוכלוסיות העולם לבחור תזונה בריאה, למניעת מחלות.
למרות שבכל מדינה ומדינה כמעט קיימות הנחיות תזונתיות המיוחדות לה, ישנם גורמים רבים ומשותפים בין כל ההנחיות: רובם מדגישים את חשיבות צריכת מזון מגוון, מתארים את הפרופורציות המומלצות לצריכה של אבות המזון, מדגישים את חשיבות הצריכה המוגברת של דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות, אספקה נאותה של חלבונים, התייחסות לצריכת סידן ובריאות העצם, צריכה מופחתת של שומנים רוויים, והחלפתם בשמנים צמחיים בריאים, צריכה מופחתת של מלח וסוכר, וברובם קיימים גם מסרים על אורח חיים בריא, כגון המלצות של פעילות גופנית סדירה, ואזהרות הקשורות בצריכת אלכוהול.
בחלק מהמדינות קיימת התייחסות לתזונה נכונה במעגל החיים – נשים הרות ומיניקות, ילדים ובני נוער, קשישים, צמחונות, וכן התייחסות להתנהגות אכילה, סימון תזונתי, כללי בטיחות בהכנת ואחסון מזון, צורות בישול מומלצות, התייחסות לשתיית מים, היגיינה, התייחסות לסביבה, לחברה, לקשרי משפחה, לתקציב לרכישת מזון, לאלמנטים פסיכולוגיים כמו אכילה בהנאה, מניעת לחצים בחיים, ואחריות ההורים כמודל לילדים (1).
בעוד, שבצדו האחד של העולם 1.4 מיליארד אנשים מתמודדים עם השלכות של משקל יתר, הרי שבצדו השני 800 מיליון אנשים הולכים לישון רעבים. להלן הנחיות תזונתיות המקיפות את רוב רובן של מדינות העולם. בכל מדינה, בפתיח, תיאור התצורה הגרפית שנבחרה להמחשת העקרונות התזונתיים (באם קיימת), ופירוט חלק מהמסרים שנמצאו כשונים באיכותם/ כמותם מההמלצות הסטנדרטיות המשותפות לכל העולם, או מסרים הייחודיים רק לאותה מדינה.
הנחיות תזונתיות באפריקה
בעיות הבריאות המאפיינות את אפריקה הן בעיקר חוסר ביטחון תזונתי, אנמיה, תת תזונה של חלבונים, תמותת תינוקות גבוהה, ותוחלת חיים קצרה יחסית לעולם המודרני. אפריקה, בנוסף לבעיות תת תזונה (תת משקל, אנמיה), סובלת משיעור גבוה של זיהומים שחלק ממקורותיו הם המים והמזון. כמעט מחצית מן האוכלוסייה באפריקה סובלת מאחת משש המחלות הנובעות ממים לא נקיים. על פי ההערכות, בכל יום מתים 650 אפריקאים, בעיקר ילדים כתוצאה משלשולים (3), ועוד אלפי אנשים מתים בכל יום כתוצאה ממחלות אחרות, הנוגעות להיעדר מים נקיים. בהמלצות קיימות גם התייחסויות לתושבים אשר חיים באזורים עירוניים ותעשייתיים, ולכן גם מתקדמים יותר.
בנין – בית אפריקאי מסורתי עגול עם גג סכך
חמש קבוצות מזון מוצגות בשכבות הקיר לפי סדר מהמומלץ לפחות מומלץ. בכניסה לבית יש בקבוק מים, סמל של הכנסת אורחים ותזכורת לשתייה במשך כל היום. ההמלצות התזונתיות מיועדות לאוכלוסייה עירונית ול"חצי" עירונית, לקבוצות אוכלוסייה שונות המפולחות לפי מגדר: ילדים 2-13 שנים, מתבגרים 14-18 שנים, מבוגרים 19 שנים ומעלה, נשים בהריון ונשים מניקות. קיימת המלצה לתיבול בשום ובג'ינג'ר, להפחתת צריכת מלח, צריכת דגים בתדירות גבוהה, המלצה חמה לשמור על צריכת המאכלים המסורתיים ולהעבירם לילדים, על מנת לשמר את התרבות הקולינארית של בנין. בנוסף קיימת המלצה לניטור המשקל ולחץ הדם (4).
ניגריה
פירמידת מזון מחולקת לחמש קבוצות מזון. בתחתית לחם, דגנים ופקעות, ואחריו ירקות ופירות. שתי הקבוצות צריכות להיאכל בכל ארוחה. ביצים, דגים, בשר ומוצרי חלב הם במישור השלישי, ומומלץ לצרכם במתינות. שמנים ושומנים צריכים לאכול באופן מועט, וצריכת מאפים מוגבלת ולעתים רחוקות. כוס המים הוצבה מחוץ הפירמידה עם העצה :לשתות הרבה מים" (6).
ההנחיות מדגישות כי צריכת מזון צריכה לקחת בחשבון את רמת הפעילות הגופנית, ואנשים שעוסקים בעבודות כפיים, צריכים לאכול כמויות גדולות יותר של מזון מאלו העובדים בישיבה. התזונה היומית צריכה להכיל מגוון רחב של מזונות ככל האפשר, לדוגמא דגנים, קטניות, שורשים/פקעות, פירות בעונתם, ירקות, דגים, חלבונים מן החי כמו בשר רזה וגבינה מקומית (WARA).
סיישל
"דיסק" המייצג 5 קבוצות מזון. המלצה לצריכה גבוהה יחסית של דגים – לפחות 5 ימים בשבוע, המלצה לתדירות גבוהה של צריכת קטניות (אפונה, שעועית ועדשים) לפחות 4 פעמים בשבוע, המלצה להנקה בחצי שנה ראשונה לחיים (הנקה קשורה להפחתת תמותת תינוקות, הנמצאת בשיעור גבוה באפריקה) והקפדה על היגיינה במהלך הכנת המזון (7).
דרום אפריקה
איור של 7 קבוצות מזון. קיימת המלצה לאכול בכל יום ובקביעות שעועית יבשה, אפונה, חלב, גבינה מקומת (MAAS) או יוגורט, ולהקפיד על שתיית מים נקיים ובטוחים. התצוגה הגרפית מראה רק את קבוצות המזון המומלצות (מאכלים מקומיים) הנחוצים לאכילה בריאה ולמניעת מחסורים, ובניגוד למדריכי תזונה אחרים, היא לא כוללת פריטים שצריכתם צריכה להיות מוגבלת, כגון מזון מעובד ומזונות עשירים בסוכר, שומן ומלח הקשורים לסיכון למחלות עידן השפע (8).
הנחיות תזונתיות במדינות אסיה ומדינות האוקיינוס השקט
אזור זה של העולם מעורב במדינות מתפתחות ומדינות מפותחות, ולכן סוג הבעיות התזונתיות האופייניות שונה ומבוטא בהנחיות. רוב המדינות באזור עומדות בפני נטל כפול של תת תזונה ובעיות בטיחות מזון, סכנת זיהומים ומחסורים תזונתיים, בעיקר בברזל וחלבונים.
סינגפור
צלחת. מורכבת מפירות וירקות, דגנים, מוצרי בשר וחלב. הגדרת מנת חלבון "נותנת" כבוד למוצרי חלב וביצים וממעטת בכמות הבשר (מנה= 3 ביצים ביום אך עד 4 חלמונים בשבוע עקב הגבלת כולסטרול, 90 גרם עוף, 2 כוסות חלב…).
בהנחיות מושם דגש על הסברים מפורטים על ההיגיון והחשיבות של צריכת דגנים מלאים עקב תכולת ויטמינים (ויטמין B ו- E), מינרלים (ברזל, אבץ ומגנזיום), פיטוכימיקלים (ליגננים, פיטוסטרולים) ואינולין. קיימת המלצה להעדיף ירקות טריים על פני מבושלים, ופירות שלמים על פני מיץ סחוט. בהנחיות קיימת התייחסות לצריכת סידן ממוצרי חלב או דגים עם עצמות, טופו וירקות עליים (9 ).
אוסטרליה
צלחת. ההמלצות התזונתיות כוללות מידע ספציפי עבור תת-קבוצות אוכלוסייה כגון נשים בהריון, ילדים או אנשים מבוגרים, לגביהם יש הבדלים משמעותיים בצרכים התזונתיים, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. דגש לצריכת דגנים מלאים כמו לחמים מקמח מלא, שיבולת שועל, קינואה ושיפון. במדריך האוסטרלי קיימת התייחסות לכללי בטיחות בשעת הכנת המזון וכללי אחסון מזון (10).
סין
"פגודה"- מקדש בודהיסטי, המחולקת לחמש רמות צריכה מומלצת של קבוצת המזון הסיניות: דגנים (אורז, תירס, לחם, אטריות וקרקרים) ופקעות, שמרכיבים את הבסיס של הפגודה, יחד עם ירקות ופירות (בקומה השנייה), המהווים את מרבית הארוחה. בשר, עופות, דגים, סרטנים וביצים (ברמה השלישית) – מומלץ לאכול בכמויות קטנות באופן קבוע. המלצה לאכול חלב, מוצרי חלב, שעועית ומוצרי שעועית כלולה ברמה הרביעית. שומן, שמן ומלח מוצבים על גג הפגודה, אותם יש לאכול במתינות. בנוסף המלצות לשתייה מרובה של מים ולפעילות גופנית.
מומלץ לחלק באופן הגיוני את כל קבוצות המזון ל 3 ארוחות (רוב המדינות ממליצות על 4-6 ארוחות ביום), ולהקפיד על צריכת מזון נקי ובטוח (12).
פיג'י
אננס. במרכזו של האננס המלצה לאכול מגוון של מאכלים מקומיים. המלצות נוספות המיוצגות מסביב כוללות פעילות גופנית, והמלצה כי כל אדם יגדל את מזונו בעצמו… המסרים התזונתיים מדגישים לכלול 3 אבות מזון בכל ארוחה, לאכול רק חטיפים בריאים, במיוחד בקרב ילדים, לשתות משקה מסורתי -קאווה ואלכוהול באופן אחראי, ושתיית מים נקיים ובטוחים, ולהימנע מלעשן (13).
הודו
פירמידת מזון. הפירמידה חולקה לארבע רמות על פי רמת צריכה מומלצת. מחוץ לפירמידה המלצה לפעילות גופנית סדירה, ואזהרות נגד עישון (אחוז המעשנים בהודו הוא בין הגבוהים בעולם) ושתיית אלכוהול. בהמלצות קיימת הנחייה להבטיח תזונה נאותה וראויה עבור ילדים ובני נוער, הן במצבי בריאות וחולי, להקפיד על מזונות עשירים ביסודות קורט בתזונת קשישים, כדי לאפשר להם להיות בכושר ולהיות פעילים, להשתמש מינימום של חמאה ושמנים צמחיים מוקשים ((Vanaspati, להימנע מאכילת יתר כדי למנוע עודף משקל והשמנה, לוודא שימוש במזון נקי ובטוח, ולאמץ תהליכי טרום בישול תקינים ושיטות בישול מתאימות (14).
יפן